به گزارش  گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری سلامت به نقل از روابط عمومی شبکه پنج سیما، امیرفاتح وحدتی در برنامه یه روز تازه درخصوص ذرات معلق ناشی از گرد غبار و تأثیر آن بر آلودگی هوا گفت: در زمان احتراق با چند ماده خروجی مواجه هستیم که این ماده‌ها شامل گازهای ملموس و مشخص مثل مونوکسید کربن، دی‌اکسید ازت و دی‌اکسید گوگرد می‌شوند. ذرات معلقی نیز از این گازها ناشی می‌شوند که به دلیل وجود ذرات ریزتر هوا در زمان احتراق وارد فرآیند سوخت می‌شوند و اندکی از این ذرات ناشی از سوختن هستند و کربن در این فرآیند منتشر می‌کنند. بیشتر ذرات معلق ناشی از احتراق ذرات کربنی هستند که مواد آلی همراه خود دارند و زنجیره‌های کربنی گازهای فراری هستند که زنجیره‌های ریز تشکیل می‌دهند.

وحدتی اظهار داشت: ذرات زیر 2.5 میکرون از همین زنجیره‌ها شکل می‌گیرند که این ذرات ناشی از احتراق هستند. این ذرات مثل دوده هستند که زمان سوزاندن در هوا منتشر می‌شوند. در صورتی که بهسوزی داشته باشیم، میزان ذرات معلق کمتر خواهد بود اما گازهایی مثل دی‌اکسید ازت افزایش خواهند داشت. کاهش بهسوزی دوده را افزایش خواهد داد و ذرات معلق بیشتری تولید می‌شود اما ذرات معلق ما مطلقاً از خودرو نیست و منابع گازی منازل و کارخانه‌ها نیز ذرات معلق تولید می‌کنند. هوازدگی بافت خاک و خشکی سرزمینی منشأ طبیعی ذرات معلق هستند و ایران هم در مناطق خشک قرار دارد و ذرات معلق همیشگی هستند و در فضای اطراف ما وجود دارند.

وی افزود: این ذرات در دو دسته کمتر از 10 میکرون و کمتر از 2.5 میکرون هستند. ذرات زیر 10 میکرون یا بالای 2.5 میکرون نشست سریع‌تری دارند و در زیر نور مشخص می‌شوند؛ در صورتی که ذرات زیر 2.5 میکرون معلق هستند و با منشأ طبیعی نیز برای بدن مضر هستند و وارد ریه و جریان خون خواهند شد. براساس استانداردهای who استنشاق ذرات تا 35 میکروگرم بر مترمکعب متعادل هست و ضرر برای بدن ندارد اما بالای 35 میکروگرم آسیب‌زاست که استاندارد سالیانه برای آن مشخص‌ شده است. البته باید توجه داشت که استنشاق 35 میکروگرم به صورت روزانه ضرر خواهد داشت که این وضعیت را در کلان‌شهرها شاهد هستیم و روزهای آلوده بیشتر از روزهای پاک هست.

این فعال محیط‌زیست تأکید کرد: ایران در منطقه خشک دنیا قرار دارد و تابع تغییرات جوی و گرمایش جهانی هستیم. تولید گرد و غبار سهم بالایی در افزایش گرمایش جهانی در موضوع تغییر اقلیم دارد و خشکی رودخانه‌ها و تالاب‌ها ناشی از کم‌بارشی و افزایش حرارت است.

وحدتی در پایان گفت: باید بپذیریم که تغییرات اقلیمی در کشور شکل‌گرفته است و باید برنامه‌ریزی متمرکزی داشته باشیم. هرگونه فعالیت در توسعه مثل ساختن راه، جاده و کارخانه باید مبتنی بر تغییر اقلیم باشد تا خسارت کمتری داشته باشیم.

گفتنی است برنامه "یه روز تازه" مجله خبری صبحگاهی تهیه شده در گروه اجتماعی شبکه پنج سیماست که از شنبه تا چهارشنبه ساعت ۷ تا ۹ صبح با بخش‌های مختلفی چون سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، ورزشی و... با اجرای وحید رونقی، فریبا باقری، حافظ کاظم‌زاده، صدیقه مرادی و علی مرادخانی روی آنتن می‌رود.