تاریخ انتشار: ۱۱ آبان ۱۳۹۷ - ۱۰:۰۰
دکتر محمدرضا فرتوک زاده در گفتوگو با طبنا (خبرگزاری سلامت) با بیان این مطلب در پاسخ به اینکه بسته شدن غدد چربی در ضخامت پلک در چه شرایطی ایجاد میشود، افزود: چشم انسان برای تولید اشک چند محل دارد که یکی غده اشکی زیر پلک بالایی است که مانند آب در زمان گریه ترشح میشود. یکی مخاط یا موسین است که از بافت روی کره چشم تولید میشود و بافت چسبندگی به اشک میدهد و دیگری غدههای چربی است که زیر پلک و لبه آن قرار دارند که اشک را در داخل چشم ترشح میکنند. وی ادامه داد: بخش اول اشک را تولید، بخش دوم اشک را به دلیل چسبندگی در چشم نگه میدارد و بخش سوم که از غدههای چربی لبه پلک ترشح میشود باعث میشود تا روی اشک لایهای از چربی بگیرد تا در مقابل هوای محیط یا زمانی که باد به چشم میخورد یا سرما و گرما محافظت کند تا اشک تبخیر نشود. فرتوک زاده اضافه کرد: هربار که پلک میزنیم این غدهها به هم میرسند و با فشاری که به آنها وارد میشود کمی در چشم ترشح میکنند و پلک زمانی که باز میشود یک لایه چربی روی اشک میکشد. این فوق تخصص چشم گفت: در نتیجه همیشه روی اشک به صورت طبیعی همیشه یک لایه نازک چربی وجود دارد که از تبخیر آن جلوگیری میکند و عامل مهمیدر جلوگیری از خشکی چشم است. وی تصریح کرد: آنهایی که چشمشان شوره مژه یا ترشح روی مژه و پلک دارند، در محیطهای آلوده کار میکنند یا حتی در آلودگی هوا و گرد و غبار تردد دارند یا آنهایی که آرایش میکنند و پاک نمیکنند، به دلیل ایجاد آلودگی در پلک و چشم دچار بسته شدن منافذ غدههای چربی میشوند و این موضوع باعث میشود تا ترشح چربی کمتر شود و از طرفی اشک خشک شود. فرتوک زاده ادامه داد: استمرار این وضعیت باعث میشود تا به مرور چشم انسان حالت خشکی پیدا میکند و سوزش، قرمزی و اشک ریزش پیدا میکنند و در اصطلاح چشم خشک میشود. این فوق تخصص چشم گفت: اگر این عارضه زود تشخیص داده شود منافذ غدد باز شوند کار چشم طبیعی میشود ولی اگر این اتفاق دیر رخ دهد خشکی دائمی میشود و باید از اشک مصنوعی بیشتر استفاده کنند. وی تاکید کرد: هرچه سن افزایش مییابد یا حضور افراد در محیطهای آلوده یا آرایش بیشتر باشد خشکی تشدید میشود و این گروه از افراد بیشتر در معرض خشکی هستند. خوردن آب میتواند باعث افزایش اشک شود اما تغذیه تاثیر چندانی در کاهش این عارضه یا جلوگیری از آن تاثیری ندارد.