خواص عناب برای کبد و دیگر اندامهای حیاتی بدن موجب شده است که افراد زیادی آن را در رژیم غذایی روزانه خود قرار دهند. عناب میوه کوچک و نسبتا شیرینی است که گونههای مختلفی دارد. این میوه را میتوان هم به صورت تر (تا زمانی که سبز رنگ است) و هم به صورت خشک (وقتی که کاملا رسیده و به رنگ قرمز یا عنابی درآمده) مصرف کنید که خواص عناب در این حالت بیشتر است. بافت عناب تازه به سیب شبیه است اما برخی دیگر از گونههای آن شباهت زیادی به آلو دارند، با این حال طعم این میوه با خاصیت اعجابانگیزش از ترش تا شیرین متغیر است.
فواید و خواص عناب برای کبد
خواص عناب برای کبد اما یکی از مهمترین ویژگیهای آن است. کبد یکی از اعضای مهم بدن است که در متابولیسم، هضم و جذب چربیها و تنظیم قند خون و همچنین سمزدایی در بدن اهمیت بسیار زیادی دارد. بالارفتن چربی یا تریگلیسرید در خون موجب بروز بیماری کبد چرب میشود. دلیل اصلی ابتلا به این بیماری خوردن مواد غذایی ناسالم، پرچرب، نداشتن تحرک و مصرف نوشیدنیهای الکلی است.
عناب دارای آنتیاکسیدانی است که خطر مبتلا شدن به بیماریهای کبدی را پایین میآورد. اضافهکردن عناب به برنامه غذایی هر روزه میتواند تا حد زیادی در کارکرد کبد مؤثر واقع شود. حتی آزمایشها نشان دادهاند که مصرف عصاره عناب در پایین آوردن مقدار چربی در کبد و همچنین کاهش کلسترول و تریگلیسرید بسیار مؤثر است.
عناب به دلیل داشتن همین آنتیاکسیدانها یکی از مواد عالی برای سمزدایی و تقویت کبد محسوب میشود. این میوه نه فقط در محافظت از کبد در برابر آسیبهای محیطی نقش دارد، بلکه در درمان بیماریهایی مثل کبد چرب نیز به کار گرفته میشود.
خواص عناب برای کبد به علت تأثیری است که بر روی غلظت بیلیروبین در خون میگذارد. بیلیروبین متابولیتی است که حاصل تجزیه گلبولهای قرمز خون در کبد است. بالارفتن غلظت آن در کبد نشان میدهد کبد کارکرد خوبی ندارد. اما مصرف عناب غلظت آن را کم میکند. این کاهش به مقدار مصرف عناب در هر روز نیز بستگی دارد.
دیگر خواص عناب چیست؟
عناب علاوه بر کبد خواص دیگری نیز برای بدن دارد.
بهبود سلامت قلب
عناب سرشار از پتاسیم است و سدیم کمی دارد. پتاسیم رگهای خونی شما را شل میکند و به تنظیم سطح فشار خون کمک میکند. این میوه همچنین بهعنوان یک عامل ضد آتروژن عمل میکند. از رسوب چربی و گرفتگی عروق شما جلوگیری میکند. همچنین مشخص شد که عناب به کاهش میزان چربی در خون نوجوانان چاق کمک کرده است. عناب میتواند خطر بیماری قلبی را در نوجوانان کاهش دهد.
بهبود سیستم ایمنی و مقابله با سرطان
برخی مطالعات حاکی از این هستند که خواص آنتیاکسیدانی عناب میتواند باعث تقویت سیستم ایمنی و قدرت بخشیدن به بدن برای مقابله با سلولهای مضر مثل سلولهای سرطانی شود.
خاصیت عناب برای یبوست
عناب یک میوه سرشار از فیبر است و همانطور که احتمالا میدانید فیبر بهترین سلاح برای مبارزه با یبوست به شمار میرود؛ همین مسئله، خواص عناب برای یبوست و کارکرد درست رودهها را تأیید خواهد کرد. علاوه بر این، به دلیل خواص آنتیاکسیدانی، عناب ماده غذایی مناسب برای بهبود سایر عملکردهای سیستم گوارش نیز به حساب میآید.
کنترل فشار خون با عناب
عناب یک داروی طبیعی عالی برای حفظ فشار خون طبیعی است. این میوه با افزایش سطح اکسید نیتریک در بدن که تسهیل کننده گردش خون است، به کاهش فشار خون بالا کمک میکند. همچنین، مقدار بالای پتاسیم موجود در عناب باعث گشاد شدن عروق و تعادل فشار خون میشود. این خواص موجب میشود تا عناب به عنوان یک انتخاب مناسب برای افرادی که دچار فشار خون بالا هستند، شناخته شود.
خواص عناب برای زنان
عناب دارای خواص بسیاری برای سلامت زنان است. این میوه به تنظیم سیکل قاعدگی، درمان بیماریهای زنانه مانند کیست تخمدان و سندروم تخمدان پلی کیستیک کمک میکند. تحقیقات نشان دادهاند که عناب به اندازه قرصهای ضدبارداری در درمان کیست تخمدان مؤثر است و عوارض جانبی کمتری دارد. همچنین، عناب به دلیل داشتن اسید فولیک و روی، در دوران بارداری و شیردهی مفید است و به رشد جنین و کاهش سموم در شیر مادر کمک میکند.
خواص عناب برای مردان
علاوه بر فواید کلی، عناب مزایای خاصی نیز برای مردان دارد. این میوه به سلامت پروستات کمک کرده و از آن در برابر سرطان و سایر بیماریها محافظت میکند. عناب به طور سنتی برای افزایش میل جنسی و باروری مردان استفاده میشود. برخی مطالعات نشان دادهاند که عناب میتواند کیفیت و تعداد اسپرم را بهبود بخشد و به نعوظ بهتر و افزایش عملکرد جنسی کمک کند.
تنظیم گردش خون با عناب
مصرف چند عدد عناب در طول روز میتواند به بهبود گردش خون کمک کند. آهن و فسفر موجود در این میوه در بهبود جریان خون نقش مؤثری دارند و به تغذیه بهتر اندامها با اکسیژن کمک میکنند. این خاصیت عناب باعث میشود که شما احساس نشاط و شادابی بیشتری داشته باشید و اندامهای شما به خوبی تغذیه شوند.
تقویت و استحکام استخوانها
مصرف عناب در انواع مختلف چه بهصورت تازه و یا خشک، با وجود عناصر معدنی نظیر کلسیم، آهن و فسفر موجب تقویت و استحکام استخوانها و رفع پوکی استخوان در سالمندی است.
کاهش قند خون
عناب با داشتن ویتامین A، قند خون را کاهش داده و عاملی خوب جهت کنترل دیابت، آدیپونکتین موجود در عناب هورمونی است که به تنظیم گلوکز خون و سایر شاخص سوخت و سازی بدن کمک میکند.
کاهش چربی خون
هم تحقیقات جدید و هم طب سنتی نشان داده است که مصرف مرتب عناب باعث کاهش سطح کلسترول و تریگلیسریدها در خون میشود.
فلاونوئیدهای موجود در عناب میتوانند از اکسیداسیون لیپیدها جلوگیری نمایند که این عملیات یکی از عوامل اصلی افزایش سطح چربی خون است.
همچنین فلاونوئیدها میتوانند سطح LDL (کلسترول بد) را کاهش دهند که این یکی از عوامل اصلی برای بروز بیماریهای قلبی و عروقی به حساب میآید.
عناب همچنین حاوی تاننهایی است که میتوانند در کاهش سطح چربی خون موثر باشند. درواقع تاننها با کاهش افزایش اکسیداسیون لیپیدها که باعث ساخت چربی خون میشوند، به کاهش سطح چربی خون کمک میکنند.
مصرف عناب به عنوان یکی از مواد غذایی با خاصیت کاهش چربی خون میتواند به کاهش خطر بروز بیماریهای قلبی و عروقی کمک کند.
سخن پایانی
تمام خوراکیهای موجود در طبیعت میتواند سرشار از خواص بسیاری برای بدن باشد. با شناختن بدن خود و نیازهای ویژه آن میتوانید مناسبترین مواد غذایی را بر اساس نیازهای خود انتخاب کنید.
در مجله سلامتی نبض به بررسی ارزش غذایی مواد خوراکی موردنیاز بدن برای افراد مختلف پرداختهایم که میتوانید با داشتن اطلاعات کافی بهترین تصمیم را برای تغذیه خود بگیرید.