تاریخ انتشار: ۱۱ آذر ۱۴۰۳ - ۱۲:۲۴

رئیس سازمان حج و زیارت گفت: اگر بتوانیم مدت زمان سفر را کاهش دهیم به‌دنبال این هستیم تا ۳۲ و ۳۵ روزه زائران به کشور بازگرداند که این موضوع نیز به مجوزهای پروازی، قرارداد هواپیمایی و فراهم شدن شرایط کشور میزبان بازمی‌گردد.

و به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی حج و زیارت، علیرضا بیات در برنامه صف اول درباره اقدامات صورت‌گرفته برای پیش‌ثبت‌نام حج تمتع ۱۴۰۴ اظهار کرد: برنامه‌ریزی‌ها برای پیش‌ثبت‌نام را زودتر از سال‌های قبل آغاز کرده‌ایم و علت عمده آن نیز ارائه خدمات آموزشی مطلوب به زائران از ماه شعبان، همچنین شناسایی ترکیب جمعیتی برای ارائه خدمات اسکان در زمان حج است.

عوامل مربوط به مشخص شدن قیمت قطعی حج

وی درباره زمان قیمت قطعی حج تمتع آتی افزود: این مهم به سه عامل نرخ ارز، هزینه بلیت هواپیما و خدمات اجرایی دارد؛ در خصوص نرخ ارز نیز با همکاری و مساعدت دولت، ارز مورد نیاز توافق شد و قیمت ارز نیز بر مبنای نرخ مبادله‌ای یک روز مشخص و با بانک مرکزی قرارداد به امضا رسید.

بیات تصریح کرد: با توجه به هزینه‌های جاری و و برآورد انجام‌شده حدود ۵۲ هزار تومان در نظر گرفته شده است.

منتظر نرخ بلیت هواپیما هستیم

رئیس سازمان حج و زیارت درباره نرخ بلیت هواپیمایی که یکی از موضوعات تعیین‌کننده است، گفت: جلسه‌ای را با ایران‌ایر داریم تا مشخص شود با چه مقدار و با چه کیفیتی این پروازها انجام می‌شود و قیمت بلیت هواپیما مشخص شود.

بیات درباره قیمت بلیت هواپیما و اینکه گفته می‌شود هواپیمایی ایران‌ایر تنها ۴۰ هزار نفر را جابه‌جا خواهد کرد و آیا از پروازهای خارجی نیز بهره گرفته خواهد شد یا خیر، گفت: هواپیمایی ایران‌ایر تلاش می‌کند کل زائران را انتقال دهد و تمهیداتی در این خصوص بیندیشد، اما خطوط پروازی خارجی نیز اعلام آمادگی کردند تا برای جابه‌جایی فعالیت کنند.

وی افزود: می‌خواهیم این رقابت صورت گیرد تا قیمت‌ها مناسب در نظر گرفته شود. موضوع دیگر مدت زمان سفر است که اگر بخواهیم طولانی نشود، باید از توان شرکت‌های خارجی استفاده کنیم که این موضوع نیز به‌طور جدی دنبال خواهد شد.

کاهش منطقی مدت زمان سفر را دنبال می‌کنیم

رئیس سازمان حج و زیارت تاکید کرد: به‌دنبال این هستیم که ۳۲ یا ۳۵ روزه زائران به کشور بازگرداند و مدت‌زمان سفر را کاهش دهیم که این موضوع نیز به مجوزهای پروازی، قرارداد هواپیمایی و فراهم شدن شرایط کشور میزبان بازمی‌گردد؛ در این رابطه مذاکرات فشرده‌ای را دنبال می‌کنیم.

بیات درباره موضوع استطاعت جسمی و بررسی‌های فقهی گفت: مسئولان بعثه مقام معظم رهبری، آیات عظام همچنین نمایندگان هیئت پزشکی در حال بررسی این موضوع هستند.

وی افزود: ما نیز در زمان پیش‌ثبت‌نام موضوع استطاعت جسمی را از اولویت‌ها قرار دادیم و افراد متقاضی پیش از واریز وجه می‌توانند با بررسی کامل و تأیید گزینه استطاعت جسمی به مرحله بعد که همان واریز وجه است، بروند.

رئیس سازمان حج و زیارت تصریح کرد: از آغاز ثبت‌نام یعنی پنجم آذر، بیش از ۱۰ هزار نفر نام‌نویسی کردند که سهم زنان بیشتر از مردان بوده است؛ به متقاضیان توصیه می‌کنیم هرچه سریع‌تر و برای پیشبرد برنامه‌ها نسبت به سال‌های گذشته کار پیش‌ثبت‌نام را انجام دهند.

بیات در خصوص برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته برای حج تمتع نیز گفت: عملیات مسکن در مکه به پایان رسیده و ۹۰ درصد کارهای مربوط به مسکن نهایی شده است، در حوزه تدارکاتی مصرفی نیز اقدامات خوبی صورت گرفته است و مشکلی نداریم. مسکن مدینه نیز به هواپیمایی بستگی دارد که این مهم نیز هرچه سریع‌تر نهایی خواهد شد.

وی افزود: تلاش ما این است که شرایط مناسبی را مد نظر قرار دهیم تا رضایتمندی زائران ایجاد شود.

۸۰ درصد از هزینه‌های حج ارزی است

رئیس سازمان حج و زیارت در پاسخ به این سوال که کاهش مدت زمان سفر و هزینه‌ها چگونه تحقق می‌یابد، گفت: در خصوص زمان سفر بررسی‌ها در حال انجام است، اما در خصوص کاهش هزینه‌ها باید گفت ۸۰ درصد هزینه‌های عملیات حج به صورت ارزی پرداخت می‌شود؛ بخش عمده‌ای از هزینه‌ها که حدود ۵۰ درصد هزینه‌ها را شامل می‌شود برای مسکن و اسکان در مشاعر است و بخش دیگری از این هزینه‌ها موضوعات خدماتی است که در کشور میزبان ارائه می‌شود.

رئیس سازمان حج و زیارت تصریح کرد: هزینه بلیت هواپیما نیز بسیار حائز اهمیت است و تلاش می‌کنیم نرخ را پایین بیاوریم، البته بعضی هزینه‌ها همچون هزینه اسکان نیز در عربستان ۱۰ درصد افزایش داشته است، اما همکاران ما تمام تلاش خود را کرده‌اند تا در کنار افزایش کیفیت خدمات، هزینه‌ها نیز مدیریت شود که امیدواریم این مهم صورت گیرد.

وی افزود: سعی می‌کنیم هزینه‌ها را تا حد امکان کاهش دهیم؛ اگر بر مبنای دلار حساب کنیم، اختلاف قیمتی نداریم و اگر بتوانیم هزینه‌ها را کاهش دهیم به آن افتخار خواهیم کرد.

به‌دنبال انتقال برخی کالاها در حج هستیم

وی درباره تأمین مواد غذایی از ایران نیز گفت: در سال‌های گذشته این مهم انجام گرفته بود اما بعد از شیوع کرونا و تعطیلی عمره یا سایر مشکلات این مراودات اقتصادی کاهش پیدا کرد، اما به‌دنبال این هستیم که بتوانیم بعضی کالاها را منتقل کنیم.

وی درباره سهمیه اعزام حجاج از کشورمان گفت: حدود ۸۷ هزار و ۵۵۰ نفر نیز اعزام می‌شوند؛ در این خصوص مذاکراتی صورت گرفته است و امیدواریم با توجه به نقاط مثبتی که داشته‌ایم سهمیه را افزایش دهیم و به‌طور قطع در دی سفری در خصوص حج تمتع خواهیم داشت و در دیدار با وزیر حج و عمره عربستان در این خصوص نیز صحبت خواهیم کرد.

کاهش عوامل و برنامه‌ریزی در این خصوص

بیات درباره کاهش تعداد عوامل که در سال‌های گذشته نیز دنبال شده است، گفت: این مهم در ادوار گذشته دنبال شده است و سال جاری نیز این مهم را پیگیری خواهیم کرد، اما در عین حال باید توجه کنیم که کاهش عوامل نباید منتج به کاهش خدمات شود.

وی افزود: یکی دیگر از راه‌های کاهش عوامل، اصلاح فرایندها است و آن را دنبال خواهیم کرد که امیدواریم کاهش نیروها را داشته باشیم، البته موضوع دیگری که در این خصوص دنبال می‌کنیم، استفاده از ظرفیت خود زائران است که سال‌های گذشته نیز از ظرفیت پزشکان و افراد فرهیخته که زائر بوده‌اند استفاده شده است.

خرید و فروش فیش تمتع و عمره

وی در خصوص خرید و فروش فیش حج تمتع یا حتی عمره گفت: توصیه می‌کنیم که خریدار و فروشنده یکدیگر را ببینند و این اقدام در دفاتر کارگزاری انجام گیرد تا از نقش‌آفرینی واسطه‌ها و دلال‌ها جلوگیری شود؛ نرخ خرید و فروش هم بر اساس توافق دو طرف است و سازمان هیچ دخالتی در این خصوص ندارد.

رئیس سازمان حج و زیارت درباره سفرهای عمره مفرده و این پرسش که آیا ثبت‌نام جدیدی صورت می‌گیرد، گفت: حدود ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر در نوبت اعزام هستند که این نام‌نویسی‌ها حدود ۱۰ سال گذشته انجام شده است، البته ایراداتی نسبت به این نوع نام‌نویسی وجود داشته است که امیدواریم با توجه به برنامه‌ریزی‌های پیش‌رو بتوانیم طی سال‌های آینده و هرچه سریع‌تر این افراد را اعزام کنیم.

بیات تصریح کرد: در سال‌هایی که اعزام عمره وجود داشت سالانه حدود ۸۰۰ هزار نفر به این سفر معنوی مشرف می‌شدند، اما با تعطیلی عمره این شرایط تغییر کرد و امیدواریم به سرعت به آن نقطه برسیم.

افزایش ظرفیت اعزام‌های عمره در صورت فراهم شدن شرایط

رئیس سازمان حج و زیارت با بیان اینکه یکی از شروط افزایش اعزام‌های عمره تأمین هواپیما است، گفت: برای عمره سال بعد امیدواریم با توجه به پیش‌بینی‌ها و افزایش ظرفیت مد نظر و فراهم شدن شرایط و با توجه به اینکه کشور میزبان نیز از این موضوع استقبال می‌کند، بتوانیم با روند روبه رشدی زائران را به سرزمین وحی اعزام کنیم.

وی خاطرنشان کرد: برای عمره سال جاری که تا دهم شوال به طول می‌انجامد، حدود ۱۸۰ هزار نفر را اعزام خواهیم کرد که تاکنون ۶۵ هزار نفر به سرزمین وحی مشرف شدند که سهم بانوان نیز مقداری بیشتر از آقایان بوده است.

وی درباره بهره‌مندی از هواپیمایی سعودی نیز گفت: شرکت‌های هواپیمایی سعودی نیز اعلام آمادگی کردند که قیمت تمام‌شده و رفاه حال زائران مهم است.

بیات تصریح کرد: در حال حاضر نیز عمره از ۱۶ ایستگاه پروازی انجام می‌گیرد که بعضی ایستگاه‌ها تجمیع می‌شوند و روزانه چهار پرواز و حدود بیش از ۱۰۰۰ نفر به سرزمین وحی اعزام می‌شوند، امیدواریم شاهد افزایش اعزام‌ها و پروازها در آینده باشیم.

وی افزود: در حال حاضر ۱۵ هتل در مدینه منوره و منطقه مرکزی این شهر در اختیار عمره‌گزاران است و خدمات مطلوبی ارائه می‌شود و در مکه نیز هفت هتل تدارک دیده شده است. ایرادات مربوط به حمل‌ونقل نیز در مکه رفع شده است.

رئیس سازمان حج و زیارت با اشاره به اینکه خدمات مطلوبی به زائران عمره ارائه می‌شود، گفت: در حال حاضر عمره‌گزاران ایرانی پنج روز در مدینه منوره و پنج روز در مکه مکرمه حضور دارند.

جزئیات هزینه‌های عمره

بیات درباره هزینه‌های عمره مفرد نیز گفت: در حال حاضر ۴۳ تا ۴۶ میلیون از زائران دریافت می‌شود که این تفاوت قیمت نیز به دلیل قیمت هتل‌ها می‌باشد.

وی افزود: برای ماه شعبان و رجب نیز افزایش محدودی انجام می‌گیرد البته برای ماه مبارک رمضان که بسته‌های سفر ۱۷ روزه و ۲۰ روزه است نیز تغییراتی خواهیم داشت. افزایش قیمت ماه رجب و شعبان نیز به دلیل این است که کشور میزبان جمعیت بیشتری را پذیرا شده است.

رایزنی با بانک‌ها در خصوص خدمات به متقاضیان عمره

وی در خصوص سود فیش‌های عمره نیز و پیگیری‌ها برای از بانک‌های عامل گفت: قطعاً متقاضیان نسبت به این موضوع انتقاد دارند که حق هم دارند زیرا مبلغ ناچیزی پرداخت می‌شود اما بانک‌ها بر اساس ضوابط آن زمان این موضوع را تعیین کردند در حال حاضر نیز مذاکراتی با بانک‌ها صورت گرفته و آنها تمایل نشان می‌دهند که به گونه‌ای این موضوع جبران شود تا اقدامی صورت گیرد.

وی درباره موضوع قطار حرمین شریفین نیز برای ایام عمره گفت: انعقاد قرارداد با قطار شهری انجام گرفته است البته به دلیل عدم انتقال وجه این موضوع نهایی نشده ولی امیدواریم هرچه زودتر اجرایی گردد. برای عزیزانی که نتوانستیم آنها را با قطار منتقل کنیم نیز اقدامی صورت می‌گیرد و به حساب آنها مبلغی بابت این موضوع واریز خواهد شد.

جزئیات برنامه‌ریزی‌ها برای سفرهای عتبات

رئیس سازمان حج و زیارت در خصوص برنامه‌ریزی برای سفرهای عتبات و دلیل افزایش قیمت هزینه‌های عتبات گفت: شرایط عتبات با سفرهای عمره و تمتع متفاوت است به‌دلیل اینکه قراردادی با بانک مرکزی بر اساس نرخ ثابت نداریم، اما به‌دنبال این هستیم تا این مهم را در هیئت وزیران به تصویب برسانیم.

وی افزود: همه تلاش‌ها برای این است که زیارت امن، راحت و در سلامت کامل باشد و تمام دست‌اندرکاران در عتبات عالیات در تلاش هستند تا به‌خوبی خدمات ارائه دهند، البته تغییراتی مدنظر است تا به نفع زائران اقداماتی را انجام دهیم.

تفاوت کاروان‌های مجاز و غیرمجاز عتبات

وی درباره کاروان‌های غیرمجاز و ارزان‌تر بودن هزینه‌های آن‌ها نیز گفت: آن‌ها زائران را ارزان‌تر به سفر می‌برند، اما خدماتی که ارائه می‌دهند متفاوت است. شرایط تغذیه و تدارکات، همچنین اسکان کاروان‌های حج و زیارت متفاوت است و تحت نظارت هستند.

بیات درباره سفرهای سوریه نیز گفت: شرایط امنیتی امکان این سفرها را ایجاب نمی‌کند، اما به‌دنبال این هستیم تا در نخستین فرصت اعزام‌ها را انجام دهیم.

وی درباره سپرده شدن بعضی وظایف سازمان به بخش خصوصی گفت: برخی مدعی هستند وظایف سازمان به بخش خصوصی منتقل شود و باید گفت در عمره بخشی از وظایف با بخش خصوصی است، اما در حج تمتع به‌صورت طبیعی ایجاب می‌کند که به‌خاطر دفاع از حقوق زائران، عملیات را انجام دهیم. حتی برخی دستگاه‌های نظارتی درخواست کردند تا خدمات بخش خصوصی به زائران خارجی که وارد کشور می‌شوند، ارائه شود و به سازمان حج و زیارت منتقل شود.

وی تاکید کرد: تمام برنامه‌ریزی‌ها و اقدامات برای این منظور است تا خدمات شایسته و در کمال رضایتمندی به زائران ارائه شود.