مسمومیت با CO بسیار جدی است و می‌تواند تهدید کننده زندگی باشد. بنابراین برای استفاده ایمن از گاز طبیعی و حفظ سلامت خود و خانواده هر سال و پیش از رسیدن فصل سرما دودکش‌ها و وسایل گازسوز ساختمان را بررسی نمایید و از بی‌نقص بودن آنها اطمینان حاصل کنید.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری سلامت (طبنا)زنجان،تولید و انتشار هر شعله و آتشی که ز فرآورده‌های نفت و گاز و حتی زغال سنگ و چوب ایجاد شده باشد به خصوص در صورت سوختن ناقص منبع گاز مونوکسید کربن (co) بوده که هم بی‌بو و هم بی‌رنگ است
بنابراین عوامل انتشار گاز مونوکسید کربن فقط گاز طبیعی و استفاده از وسایل گازسوز نیست و از روش‌های مختلف همچون بخاری، شومینه، اگزوز ماشین، کوره زغالی، موتور خودرو، ژنراتور قابل حمل و موارد دیگر تولید می‌شود۰

همه افراد در طول روز در معرض مقادیر کمی مونوکسید کربن تنفس می‌کنند، با این حال، استنشاق بیش از حد آن می‌تواند باعث مسمومیت با CO شود.

هنگامی که این دود در یک فضای بسته یا دارای تهویه ضعیف مانند گاراژ محبوس می‌شود، CO افزایش می‌یابد و این موضوع خطرناک است. استنشاق این گازها باعث جذب CO در جریان خون شما می‌شود که می‌تواند منجر به آسیب شدید در بافت شما شود.

مسمومیت با CO بسیار جدی است و می‌تواند تهدید کننده زندگی باشد. بنابراین برای استفاده ایمن از گاز طبیعی و حفظ سلامت خود و خانواده هر سال و پیش از رسیدن فصل سرما دودکش‌ها و وسایل گازسوز ساختمان را بررسی نمایید و از بی‌نقص بودن آنها اطمینان حاصل کنید.

مسمومیت‌های ناشی از گاز طبیعی به دو صورت رخ می‌دهد:مستقیم و غیر مستقیم

۱. استنشاق مستقیم گاز طبیعی

حتی زمانی که وسیله گاز سوز خاموش است:

هنگامی که به دلایلی گاز طبیعی در فضایی محدود منتشر می‌شود،مواد بودار کننده‌ای که در مسیر توزیع گازبه شبکه تزریق شده،باعث می‌شود که ساکنان متوجه انتشار گاز شده و اقدامات لازم را انجام دهند.
اما در مواردی دیگر از جمله خواب بودن
ساکنان و افراد خردسال ، گاز پیش از اینکه جرقه ای باعث انفجار آن بشود، رقیق شدن اکسیژن و خطرات جذب برای افراد خواهد شد.

۲.استنشاق گاز های سمی

حاصل از احتراق ناقص گاز طبیعی:

چنانچه دودکش معیوب بوده و یا به صورت صحیح نصب نشده باشد و یا وسیله گاز سوز دچار نقص فنی گردد اکسیژن هوا کاهش یافته و سوختن یا احتراق گاز به شکل ناقص انجام شده و مونوکسید کربن در هوا منتشر خواهد شد.

اقدامات اولیه هنگام نشت گاز طبیعی:

از زمانی که متوجه نشت گاز در ساختمان خود شدید خونسردی خود را حفظ و از انجام حرکات ناگهانی پرهیز کرده و اقدامات زیر را انجام دهید.

۱. افراد خانواده را به آرامی از محل آلوده خارج کنید.

۲. شیر اصلی گاز را ببندید

۳. اگر کنتور برق در خارج از محل انتشار گاز قرار گرفته، بلافاصله از طریق فیوز جریان برق را قطع کنید
و چنانچه به دلیلی قطع جریان برق از محل کنتور امکان‌پذیر نیست از قطع و وصل کلیدها و وسایل برقی خودداری کنید تا جرقه‌های الکتریکی کوچک انفجار گاز نشود.

۴.درب‌ها و پنجره‌ها را باز نگه دارید.

۵. به کمک پارچه یا حوله مرطوب پنبه‌ای گاز منتشره را به بیرون هدایت کنید.

علائم مسمومیت با گاز مونوکسید کربن چیست؟

این نوع مسمومیت علائم زیادی دارد و متأسفانه بسیاری از آنها کاملا واضح و قابل تشخیص نبوده و گاهی شبیه به علائم سرما خوردگی است.

شایع‌ترین علائم مسمومیت با CO عبارت‌اند از:

سردرد کسل کننده

احساس ضعف

حالت تهوع

استفراغ

گیجی

سرگیجه

مشکل در تنفس

خواب آلودگی شدید

کاهش قدرت دید

بی حسی عضلات

اگر مقدار زیادی CO تنفس کنید، بدن شما شروع به جایگزینی اکسیژن در خون با CO می‌کند. وقتی این اتفاق بیفتد، ممکن است بیهوش شوید و حتی در برخی موارد جدی‌تر شاید مرگ رخ دهد.

شاید مقدار اندک مونوکسید کربن منجر به فوت نشود، اما استمرار تنفس آن عوارض ماندگاری در بدن بجای خواهد گذاشت و این عوارض در گروه های زیر بسیار خطرناک است.

۱. افراد مبتلا به بیماری های قلبی
۲.افراد مبتلا به بیماری های تنفسی
۳.نوزادان و کودکان کم سن
۴. مادران باردار

اقدامات اولیه در مسمومیت با گاز منوکسید کربن:

۱. فرد مسموم را از محیط آلوده به هوای آزاد منتقل کنید.

۲. لباس های تنگ، کمربند و یقه پیراهن فرد مسموم را باز کنید.

۳. راه های هوایی و وضعیت تنفس فرد را بررسی کنید و در صورت لزوم شروع به احیاء قلبی ـ ریوی (CPR) کنید.

۴. تماس فوری با اورژانس ۱۱۵ یا انتقال مصدوم به مراکز درمانی جهت تجویز اکسیژن و داروهای مورد نیاز

چگونه می توانیم از مسمومیت با مونوکسید کربن جلوگیری کنیم؟

استفاده از وسایل گرمایشی استاندارد در پیشگیری از این مسمومیت از اهمیت بالایی برخوردار است. بخاری های بدون دودکش به هیچ عنوان از تولید گاز مونوکسیدکربن جلوگیری نمی کند.

کنترل انسداد منافذ مسیر دودکش قبل از راه اندازی بخاری، بهترین راه پیشگیری از بروز حوادث مسمومیت به شمار می رود. داغ بودن دودکش بخاری را مرتباً چک کنید. اگر لوله دودکش بخاری سرد است دلیل آن خارج نشدن محصولات احتراق و گازهای سمی از دودکش است؛ در این صورت باید ضمن رفع نقص، به طور موقت با بازگذاشتن قسمتی از در یا پنجره در هوای محیط تهویه ایجاد نمایید.

رنگ شعله بخاری و وسایل پخت و پز باید آبی باشد و چنانچه رنگ شعله قرمز، زرد و یا نارنجی باشد حتماً نقص در سوخت رسانی و کمبود اکسیژن در محیط است که سریعاً باید تعمیر و سوخت رسانی شود.

در صورت استفاده از وسایل گرمایشی مانند بخاری و شومینه نباید تمامی روزنه های جریان هوا در منزل و به ویژه اتاق خواب مسدود شود.

از نصب آبگرمکن در حمام، روشن کردن شعله های اجاق گاز در آشپزخانه برای گرم نگهداشتن محیط داخل خانه، استفاده از پیک نیک در خودرو و چادرهای مسافرتی، جداً خودداری کنید. 

انتهای دودکش ها باید حداقل یک متر از سطح بام و حداقل یک متر از دیوار جانبی بام فاصله داشته و دارای کلاهک مخصوص به شکل (H) باشد. از به کار بردن وسایل گرمایشی بدون نصب دودکش و یا دارای نقص در دودکش جداً خودداری کنید.

هیچگاه از کباب پز یا منقل درون خانه، گاراژ یا محوطه بسته استفاده نکنید.

هیچگاه از چراغ یا بخاری نفتی یا گازی که فاقد دودکش است، درون خانه به خصوص هنگام خواب استفاده نکنید.

انتهای پیام/