تاریخ انتشار: ۲۹ مهر ۱۴۰۳ - ۲۰:۳۹

متخصص تغذیه مطرح کرد؛ کلسیم، ماده معدنی اصلی در استخوان‌هاست که میزانش در لبنیات یا محصولات لبنی بسیار بالاست و به همین دلیل متخصصان تغذیه هم مصرف روزانه لبنیات و به‌خصوص ماست را توصیه می‌کنند.

توجه به اهمیت و نقش مقدم پیشگیری بر درمان در بیماری های مزمن از جمله بیماری پوکی استخوان هر ساله در 20 اکتبر مصادف با 29 مهرماه که به عنوان روز جهانی سلامت استخوان نامگذاری شده است و وزارت بهداشت اعلام کرده تا با پیشگیری از پوکی استخوان جلوگیری شود.

دکتر ابراهیم مهدوی در گفت‌وگو با خبرگزاری سلامت(طبنا) مازندران، با اشاره به اهمیت دریافت کلسیم برای بدن در پیشگیری از پوکی استخوان گفت: در بسیاری از کشورهای دنیا برنامه‌هایی با هدف افزایش آگاهی عموم مردم ارائه می‌شود.

وی اظهار کرد: پوکی استخوان به عنوان مهم‌ترین عامل تهدید کننده سلامت بعد از بیماری‌های قلبی عروقی، مغزی و سرطان‌ها به عنوان چهارمین عامل تهدید کننده و نوعی بیماری خاموش شناخته شده است.

این پزشک تغذیه با تاکید بر اینکه با افزایش سن خانم‌ها سه برابر آقایان در معرض ابتلا به پوکی استخوان قرار دارند ادامه داد؛ عواملی که در پوکی استخوان نقش دارند کمبود کلسیم، پروتئین و ویتامین دی است.

 مهدوی با اشاره به راه پیشگیری از پوکی استخوان خاطرنشان کرد: استفاده از مواد غذایی کلسیم‌دار از جمله شیر و خانواده لبنیات و پرهیز از مصرف قهوه سیگار و  نوشابه‌ها به دلیل عامل جلوگیری کننده از جلب کلسیم تاکید می‌شود.

 وی گفت:  مصرف ۲ تا ۳ لیوان شیر و لبنیات به تامین کلسیم کمک می‌کند و همچنین استفاده از خامه، سرشیر که
مقدار کمی از کلسیم  داشته و چربی آن زیاد که توصیه‌نمی‌شود.


پزشک تغذیه گفت: افرادی که به علت حساسیت به شیر و عدم تحمل لاکتوز از مواد لبنی استفاده نمی‌کنند در معرض خطر کمبود کلسیم قرار دارند.

مهدوی با تاکید بر مصرف روزانه یک لیوان شیر خاطرنشان کرد:  از این طریق مصرف کلسیم را می‌توان افزایش داد و افرادی که در معرض خطر کمبود ویتامین دی قرار دارند نیز هفته‌ای یک عدد ویتامین دی مصرف کنند و پس از نرمال شدن میزان ویتامین دی این میزان را به یک عدد درماه برساند و در حالت عادی افراد یک عدد ویتامین دی معادل ۵۰ هزار واحد را در ماه مصرف کنند.
وی گفت: همچنین برای افراد بالای ۷۰ سال نیز مصرف دو هفته یک بار ویتامین دی  مناسب است و برای کودکانی که از خوردن لبنیات امتناع می‌کنند می‌توان برای تامین‌کلسیم از استخوان‌های مرغ، ماهی و گوسفند استفاده کرد و بدین ترتیب که باید آن را با سرکه بجوشانیم زیرا کلسیم در محیط اسیدی از استخوان جدا می‌شود وسپس یک قاشق معادل ۱۰۰ میلی گرم در غذاها استفاده کنیم تا میزان کلسیم در بدن تامین شود.

این پزشک‌تغذیه در پاسخ به اینکه گفته می‌شود مصرف گیاهان حاوی کلسیم اثربخشی بهتری دارد گفت: شاید برخی گیاهان مانند کنجد، بادام و غیره حاوی کلسیم باشند، اما میزان قابل جذب کمتری دارند و منابع گیاهی به دلیل داشتن اگزالات، جذب کلسیم را کاهش می‌دهد.

مهدوی افزود: یک لیوان شیر حدود ۳۰۰ میلی‌گرم کلسیم وجود دارد و هرچه درصد چربی بالاتر می‌رود درصد جذب کلسیم نیز پایین‌تر می‌آید.