عضو کمیسیون عمران مجلس با بیان اینکه فروش متری خانه شیوه مناسبی برای تامین منابع مالی پروژه‌های مسکن‌سازی نیست و به خانه‌دار شدن مردم کمکی نمی‌کند، گفت: بهترین راه جذب سرمایه‌های خرد مردمی و هدایت به بازار مسکن، ایجاد حس تعلق و کنشگری در مردم با واگذاری زمین جهت مردمی‌سازی و ساخت تدریجی مسکن است.

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری سلامت(طبنا)محمدمنان رئیسی درباره تأمین منابع مالی ساخت مسکن از طریق فروش متری خانه اظهار کرد: با این شیوه تأمین منابع مالی مخالف هستم، چرا که به افزایش تقاضاهای سفته‌بازی در حوزه مسکن دامن می‌زند و موجب می‌شود پول‌های خرد با رویکرد سرمایه‌گذاری وارد بازار املاک شود، ضمن اینکه با افزایش قیمت مسکن، مردم هم خانه‌دار نمی‌شوند.

وی با بیان اینکه هدایت سرمایه‌های مردمی به بازار مسکن باید با رویکرد مصرفی و نه سرمایه‌گذاری باشد، افزود: این امر زمانی محقق می‌شود که مدل ساخت مسکن به خانه‌دار شدن مردم منتهی شود و لازمه آن هم ایجاد حس تعلق به پروژه‌ها در مردم است.

عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در ادامه واگذاری زمین به مردم با رویکرد مردمی‌سازی و ساخت‌وساز تدریجی را راهی برای ایجاد حس تعلق و کنشگری در مردم دانست و تصریح کرد: در این حالت پول‌های خرد مردم جمع و سپس به عرصه ساخت‌وساز مسکن هدایت می‌شود و مدل‌های دیگری همچون پروژه‌های انبوه‌سازی که مردم از محل ساختمان، واحد و زمان تحویل اطلاعی ندارند و در واقع هیچ نقشی در فرایند طراحی، اجرا و نظارت بر خانه‌های خود ندارند و در واقع از این مسیر حذف شده‌اند و به قلک پول برای پرداخت اقساط در موعد مقرر تبدیل شده‌اند کارآمد نیست و مشارکت مالی هم به صورت اجبار است.

رئیسی ادامه داد: اگر مردم در پروژه‌های ساخت‌وساز مسکن خودشان کنشگر باشند و در محور ساخت‌وساز قرار بگیرند، نه‌تنها پول‌های خودشان بلکه به دلیل وجود حس حمایت اجتماعی در فرهنگ ایرانی پول‌های خرد اقوام و دوستان آن‌ها نیز با هدف ساخت و تکمیل ساختمان جمع می‌شود.

وی عنوان کرد: هم‌اکنون پول‌های خرد مردم به سمت تقاضاهای سوداگرانه در بازارهای موازی ارز می‌رود و به بازار مسکن وارد نمی‌شود، از این‌رو عرضه مسکن متری و بورسی راه مناسبی برای تجمیع سرمایه‌های مردم برای تأمین منابع مالی پروژه‌ها نیست.

نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی در ادامه با اشاره به راه‌حل حمایت از پیش‌فروش مسکن برای تأمین منابع مالی از محل سرمایه‌های مردمی و ساخت و عرضه بیشتر مسکن گفت: به دلیل تجارب منفی چند سال اخیری که در خصوص پیش‌فروش پروژه‌های مسکن در کلان‌شهرهای کشور ایجاد شده مردم کمتر اعتماد می‌کنند، از سوی دیگر اگر در پروژه‌ها کلاهبرداری هم نشود، تأثیرپذیری از نوسانات اقتصادی، افزایش قیمت مصالح ساختمانی، رشد نرخ ارز و اشتباه محاسبه، تجارب تلخی را در جامعه رقم زده است.

رئیسی در پاسخ به این سوال که اگر قوانین مرتبط با پیش‌فروش مسکن با رویکرد اقتصادی و تسهیلگری در ساخت اصلاح شود، آیا راه‌حل مناسبی برای جذب سرمایه‌های مردمی جهت تأمین منابع مالی پروژه‌های مسکن‌سازی به‌شمار می‌رود؟ عنوان کرد: در این صورت هم به وضعیت اقتصاد کلان کشور مرتبط است، اما می‌تواند به عنوان یک راه‌حل در کنار راه‌حل‌های دیگر مورد استفاده قرار بگیرد. تاکید می‌کنم که مهم‌ترین دلیل موفقیت این طرح‌ها، ایجاد ثبات در اقتصاد کشور است تا سازنده بداند در طول دو سال اجرای پروژه، قیمت مصالح ساختمانی، خدمات مهندسی و بهای تمام‌شده مسکن چقدر خواهد بود. اگر به فرض در قراردادی قیمت تمام‌شده خانه متری ۱۵ تومان ذکر شود و در پایان با افزایش سایر هزینه‌ها قیمت خانه به متری ۵۰ میلیون تومان برسد، متقاضیان و حتی پیمانکاران با مشکل مواجه می‌شوند، از این‌رو برای موفقیت چنین برنامه‌هایی حتماً باید ثبات اقتصادی در کشور ایجاد شود تا مردم و پیمانکاران روی بهای تمام‌شده ساخت خانه‌ها حساب کنند.