به گزارش گروه بهداشت و درمان خبرگزاری سلامت(طبنا) این یافته به توسعه تستی ساده توسط پزشک یا دندانپزشک منجر می شود که می توان آن را به عنوان بخشی از یک چکاپ سالانه به کار برد.
بیماری های لثه با چند بیماری دیگر از جمله بیماری های قلبی، سرطان دهان و روده بزرگ، عفونت ریه، دیابت و آلزایمر مرتبط هستند.
اکنون محققان دانشگاه ماونت رویال در آلبرتا کانادا یک روش سریع، ساده و غیرتهاجمی ابداع کرده اند که ریسک بیماری های قلبی در افراد جوان و سالم را ردیابی می کند و برای انجام آن لزوما نباید به دندانپزشک مراجعه کرد.
در تحقیقات پیشین رابطه بین التهاب در دهان و بیماری های قلبی بین بیماران سالمند بررسی شده است. بنابراین محققان تصمیم گرفتند با تحقیقی مشخص کنند التهاب دهان در افراد جوان روی سلامت قلبی آنها تاثیرگذار است یا خیر.
ترور کینگ یکی از مولفان پژوهش می گوید: حتی در افراد جوان و سالم سطح پایین التهاب دهانی روی سلامت قلبی تاثیر می گذارد و یکی از دلایل اصلی مرگ در آمریکای شمالی است.
بار التهابی دهان (OIL) سطوح نوتروفیل ها یا همان گلبول های سفید خون را اندازه می گیرد که به عنوان اولین خط دفاعی سیستم ایمنی عمل می کنند. به این ترتیب میزان التهاب در دهان و وجود و شدت بیماری های پریودنتال(لثه) مشخص می شود.
در این پژوهش محققان ۲۸ مرد و زن غیر سیگاری در سن ۱۸ تا ۳۰ را انتخاب کردند که هیچ گونه سابقه بیماری لثه نداشتند. شرکت کنندگان به مدت ۶ ساعت هیچگونه غذا یا نوشیدنی (به غیر از آب) مصرف نکردند و از ورزش و مصرف الکل و غذاهای حاوی الکل و کافئین حداقل به مدت ۸ ساعت قبل از نمونه گیری اجتناب کردند.
پس از این بازه آنها دهانشان را با آب معمولی شستند و ۱۰ میلی لیتر از آب نمک را به مدت ۳۰ ثانیه قرقره کردند. در مرحله بعد مایع مذکو در یک لوله آزمایشگاهی برای تحلیل جمع آوری شد.
محققان علاوه بر فشار خون شرکت کنندگان، سلامت شریان های خون آنها را نیز اندازه گرفتند. به عبارت دیگر آنها سفتی شریانی با استفاده از سرعت موج نبض و همچنین اتساع با واسطه جریان (اندازه گیری میزان گشاد شدن شریان ها تا خون زیاد جریان یابد) را رصد کردند. هر سه شاخص اصلی از عوامل خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی هستند.
محققان متوجه شدند تعداد زیاد نوتروفیل ها در بزاق به طور قابل توجهی با اتساع ضعیف با واسطه جریان رابطه دارد. این امر نشان می دهد شرکت کنندگان احتمالا در آینده با ریسک بالاتر ابتلا به بیماری های قلبی قرار دارند.
آنها فرض کردند تاثیرات کاردیوواسکولار که در نتیجه بیماری های لثه به وجود می آید در حقیقت از التهاب دهان سرچشمه گرفته که وارد رگ های خونی می شود و روی توانایی رگ ها برای تولید گاز نیتریک اکسیدتاثیر می گذارد. این گاز سبب می شود رگ ها از آسیب موادی مانند کلسترول در جریان خون جلوگیری می کند.
محققان معتقدند این تست ساده برای شناسایی ریسک های بیماری قلبی در آینده به خصوص برای افراد سالم کارآمد است.
مایکل گلوگر یکی از مولفان ارشد پژوهش در این باره می گوید: تست دهانشویه را می توان به طور سالانه انجام داد.