تاریخ انتشار: ۲۴ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۰۸

کسی که مرا در محل کار بیسواد خطاب کرد،بایکوت کرد و سعی در عقب نگهداشتن من داشت،انگیزه ای برایم ایجاد کرد که اتوبان موفقیت هیچگاه هموار نیست و در ‌مسیر پر چالش باید محکم تر قدم برداشت.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری سلامت (طبنا)زنجان،یکی از موضوع‌هایی که بیشتر شهرهای بزرگ جهان با آن دست به گریبان هستند موضوع حوادث طبیعی است با توجه به ماهیت غیر مترقبه بودن غالب حوادث طبیعی و لزوم اتخاذ سریع و صحیح تصمیم ها و اجرای عملیات مبانی نظری و بنیادی دانشی را تحت عنوان مدیریت بحران به وجود آورده است، و سنجش میزان تاب آوری در برابر بلایا و حوادث در جوامع آسیب دیده وقتی می تواند معنی و مفهوم داشته باشد که یا در مرحله بازتوانی و با رویکرد پایداری جامعه و برای ساختن یک جامعه تاب آور انجام شود و یا در جامعه ای انجام شود که میزان تاب آوری آن قبلا ارزیابی شده است و این ارزیابی در واقع میزان واقعی بودن سنجش قبلی را نشان دهد.

در همین راستا با نویسنده کتاب مدیریت بحران و تاب آوری حوادث (مجموعه مقالات) آقای مرتضی رجبی به گفتگو نشستیم.

در ابتدا معرفی اجمالی از زندگی علمی و آثار خود، بفرمائید و از چه سالی به صورت جدی وارد عرصه امداد و سوانح شدید؟

بنده مرتضی رجبی کارشناسی ارشد فناوریIT اطلاعات و سلامت ،ایمنی محیط زیستHSE مخترع سطح ۳ کشوری، عضو بنیاد نخبگان ،و پارک علم و فناوری، مدرس هلال‌احمر و مدرس فدراسیون کوهنوردی هستم که از سال ۸۲ جهت خدمت داوطلبانه به هم نوعان بصورت داوطلبانه وارد سازمان امدادونجات هلال‌احمر شدم و همان بدو ورود در امداد رسانی زلزله بم شرکت کردم و تا کنون افتخار خدمت به همنوعان رو داشتم.

تابه حال چه آثاری از جنابعالی منتشرشده است؟

حوزه فعالیت بنده از سه قسمت فناوری اطلاعات، سلامت ،ایمنی محیط زیست ،مدیریت بحران و ورزش (کوهنوردی ، غواصی) تشکیل شده که در هر زمینه دستی بر قلم و فناوری داشته ام.

در حوزه فناوری اطلاعات ۳مقاله ICS و یک کتاب با موضوعیت همپوشانی شبکه های حسگر بیسیم با الگوریتم ایمنی مصنوعی و نمودار و ورنوری داشتم.

در زمینه مدیریت بحران با توجه به شغل بنده که نجاتگر کادر هلال‌احمرمی‌باشم ۳مقالهISI و ۱۴مقاله ICS و داخلی داشتم که در زمینه های مختلف بحران و موضوعات مختلف بلایای طبیعی (زلزله ، سیلاب) و انسان ساز (تصادفات جاده ای )پژوهشهای میدانی بصورت کیفی و کاربردی داشته ام که یکی دیگر از این پژوهش ها با موضوعیت شناسایی عوامل موثر بر جذب و ماندگاری داوطلبان جهت ارائه خدمات دربحران های طبیعی و انسان ساز جمعیت هلال احمراستان که در civilica قابل مشاهده بوده که لازم به توضیح است که در این نشریه که مقالات داخلی ثبت وچاپ می‌کند مقاله های دیگری داشته ام، همچنین نشریه Elsevier که ناشر بین المللی است نیز انواع مقالات مختلف دارم.

آیا ابداعات و نوآوری هایی در عرصه امداد و نجات و سوانح یا موارد دیگر داشته اید؟

بنده دارای ۵ اختراع در زمینه های مختلف داشته ام که یکی از این اختراعات بخاری هوشمند خانگی بود که دارای امکانات قطع خودکار گاز ورودی بخاری،
تماس با شماره هایی که تعریف شده ،قابلیت تنظیم دما، رطوبت محیط ،قابلیت هشدار در صورت افت فشار گاز و خام سوزی بخاری است.

هدف از نوشتن این کتاب چه بوده و چه مدت زمان برای صرف این مجموعه مقالات شد؟

با توجه به اینکه کشور ما جز کشورهای حادثه خیز محسوب می‌شود که از نظر حادثه خیزی نمره ۹از ۱۰ رو به خودش اختصاص داده است و همچنین رسالت اصلی هلال‌احمر و اصول ۷ گانه اش که شامل بیطرفی، بی غرضی،استقلال،خدمت داوطلبانه،بشردوستی،یگانگی،جهان شمولی است و هیچ هدفی بالاتر از خدمت به هم نوعانم نیست و نخواهد بود، این کتاب در واقع شناساندن مجموع مقالات بنده در مدیریت بحران و سوانح می‌باشد، تاهموطنان با بحرانهای طبیعی که در کشورمان هست آشنا شوند و شاید تلنگری هم به مسئولین محترم باشند و استفاده کافی رو از مقالات داشته باشند.

در باره کتابهای دیگری که در حال پژوهش هستین توضیحاتی بفرمایید؟

کتاب دیگر بنده در باره سیلاب و ناجیان غریق است که در دست ویرایش بوده و به زودی به چاپ ‌خواهد رسید.

مخاطبان اصلی شما در چه حوزه ای بوده؟ و دیدگاه و نظرشان بعد از چاپ کتاب چه بود؟

مخاطبان اصلی بنده شاید در ابتدا عموم مردم به چشم بیاییند ، اما مخاطبان اصلی بنده آن مسئولین هستند که تشنه خدمت به هم نوعان کشورم در جهت پیشبرد اهداف شکوفایی ایران و تاب آوری جامعه هستند که امیدوارم مسئولین امربه این موضوع اهتمام بورزند.

ایده اولیه این اثر از کجا شکل گرفت؟

با توجه به اینکه بنده از کودکی بسیار کنجکاو مسائل بودم بعد از ورود به هلال احمر و حضور در امر کمک رسانی زلزله بم به فکر چرائی جان باختن هموطنان در سوانح و بلایا بودم و تمام تلاشم رو در این زمینه انجام داده و خواهم داد تا به اندازه یک اتم از قطرات اقیانوس خدمت رسانی رسالت اصلی انسانیت و کاهش آلام و تسکین درد هموطنان داشته باشم.

آیا در حال حاضر بر روی اثر جدیدی کار می‌کنید؟

بله به جز کتابی که در حوزه سیلاب و ناجیان در شرف چاپ است ، ۲ طرح نیز در شرف ثبت اختراع دارم که پس از اختراع و ثبت به اطلاع شما می رسانم،همچنین ۳ مقاله دیگر نیز در حوزه سیلاب ، زلزله در حال تکمیل هستم که اگر عمری باشد و خدا کمک کند تا آخر سال جاری به اتمام می رسد.

معمولاً روزانه چند ساعت را به نوشتن می‌پردازید؟ و چه ساعاتی از روز را برای این کار ترجیح می دهید؟

بصورت میانگین روزانه ۵ الی ۶ ساعت در حال پژوهش هستم و یا در کلاسهای آموزشی شرکت میکنم و غالب این پژوهش ها هم به زمان هایی که در پایگاه امداد جاده ای شیفت هستم برمی‌گردد تا از عمر خودم استفاده کافی و وافی رو برده باشم.

به‌جز نویسندگی در چه زمینه‌هایی مهارت دارید؟
بجز نویسندگی و پژوهش بنده مدرس دانشگاه در حوزه امداد و سوانح و همینطور مدرس فدراسیون کوهنوردی هستم البته هر ساله در حوزه کوهنوردی هم صعود های شاخص درون و برون مرزی نیز دارم و در کنار این موارد به غواصی که برای بنده خیلی لذت بخش است به صورت حرفه ای مهارت دارم.

حرف پایانی

حرف که خیلی زیاده کدومشون رو بگم 😂، با چشمانی که اشک در آن حلقه بسته از اون عزیزی که مرا در محل کار بیسواد خطاب کرد،بایکوت کرد و سعی در عقب نگهداشتن من داشت تشکر میکنم چراکه خیلی در این ‌مسیر پر چالش برایم انگیزه بود.

از همه نجاتگران هلال‌احمر، و رفقا که مصاحبه بنده رو رو می‌خونن به عنوان یه برادر کوچک می‌خوام که با جدیت مطالعه کنند ،تلاش ‌کنند و در زمینه مطالعات خودشون، ونتیجه رو کاربردی بصورت فناوری، سبک جدیدارائه بدهند و بدانند اتوبان موفقیت هیچ گاه هموار نیست.

در پایان هم لازم ‌میدونم از خانواده و همسر عزیزم که همیشه مشوق بنده در تمامی امور بودند تشکر و قدردانی کنم‌.

انتهای پیام/ نوری