به گزارش خبرگزاری سلامت(طبنا) از کرمان؛ فعالی افزود در پی ایجاد شائبه هایی در خصوص ثبت فالوه یزدی در فهرست آثار ملی گفت: فرآیند تولید فالوده کرمانی با یزدی کاملا متفاوت است و ثبت فالوده کرمانی در فهرست آثار ملی در سال ۱۳۹۵ انجام شده است.
وی افزود: ثبت ملی فالوده یزد در روزهای گذشته به معنای ثبت فالوده کرمانی نیست و دوستداران میراث فرهنگی باید این دو مقوله را جدا بدانند.
در یکی دو روز اخیر کاربران کرمانی در فضای مجازی بسیار دست به کار شدند، بسیاری عکس فالوده کرمان را استوری کردند، خیلی ها به توصیف طعم و خواص آن پرداختند و عده ای نیز دست به گلایه زدند تا اینکه کارشناسان و مدیران میراث فرهنگی اعلام کردند؛ فالوده کرمان، نسبت به فالوده یزد متفاوت و سال ۱۳۹۵ ثبت ملی شده است.
پس از آن بود که گلایه ها و انتقادهای اولیه فروکش کرد، اما گلایه های دیگری متولد شد و آن هم چرایی بی اطلاعی گسترده از ثبت ملی فالوده کرمان بود، هم از خود شهروندان و هم مدیران.
گلایه ها همچنان بالاست که چرا فالوده ثبت ملی کرمان آنقدر معرفی نشده که خیل قابل توجهی از آن بی اطلاع هستند.
ثبت فالوده یزدی در حالی با حاشیه هایی همراه شده است، که به گفته کارشناس مسؤول ثبت آثار تاریخی و طبیعی استان یزد، فالوده ای که به نام استان یزد ثبت شده، ویژه این استان بوده و با فالوده استان های دیگر، از جمله کرمان متفاوت است.
معاون میراث فرهنگی استان یزد به تازگی از ثبت فالوده یزدی در فهرست میراث ناملموس خبر داده که با واکنش هایی مواجه شده است؛ این برداشت شده که استان یزد «فالوده کرمانی» را به نام خود ثبت کرده، در حالی فالوده کرمانی؛ در سال ۱۳۹۵ از سوی استان کرمان در فهرست میراث ناملموس ثبت شده است و فالوده یزدی در شکل و مواد تشکیل دهنده، با فالوده های کرمان و شیراز تفاوت هایی دارد.
اما واقعیت اینکه فالوده کرمانی از معروف ترین خوراکی های استان کرمان محسوب می شود که در طول سال به ویژه فصل تابستان مشتری فراوانی دارد و هفت سال قبل نیز به ثبت ملی رسیده است.
فالوده یا پالوده کرمانی در کنار قوتو (قاووت) و ده ها سوغات دیگر به همراه غذاهای منحصر به دیار کریمان از قدیم برای پذیرایی از میهمانان در منازل کرمان و در روزهای گرم سال جزء بهترین گزینه های موجود به حساب می آید که کام افراد را خنک و شیرین می کند.
در سالهای نه چندان دور مردم کرمان اغلب تهیه فالوده که چندان آسان هم نبود را در منازل خود انجام می دادند، اما با تغییرات سبک زندگی امروز بیشتر باید سراغ این خوراکی مطبوع را از مغازه ها گرفت.
اگر چه فالوده در برخی شهرهای دیگر ایران هم به اشکال مختلف تهیه می شود، اما در کرمان منحصر به این دیار و متمایز از فالوده های دیگر شهرهاست که با طعم گلاب و دیگر عرقیجات گیاهی مانند نسترن یا نعناع مصرف می شود.
قدمت این فالوده را به دوران تیموری می دانند و تاریخ یکی از فالوده فروشی های بازار کرمان به ۱۵۰ سال می رسد؛ هر چند امروز فالوده با دستگاه تولید می شود، اما صرف آن در کاسه های چینی هنوز در خاطرات اهالی کرمان باقی مانده است.
فالوده کرمانی شامل نشاسته های گلوله شده همچون مروارید، یخ، آب و عصاره های گیاهی مطابق با سلیقه مصرف کننده و شیره خرما یا شکر است که گاهی به سلیقه افراد با بستنی هم مصرف می شود.
انتهای پیام/