به گزارش گروه بهداشت و درمان خبرگزاری سلامت، دکتر عباس عبادی معاون پرستاری وزارت بهداشت،با اشاره به ۳ حالت محاسبه شاخص پرستار گفت: نسبت پرستار به تخت، نسبت پرستار به جمعیت و به پزشک ۳ حالت محاسبه شاخص پرستار است. در نسبت پرستار به پزشک باید بهازای هر ۳ پرستار، ۱ پزشک باشد که در کشور ما این حالت، یکبهیک است.
وی ادامه داد: نسبت پرستار به جمعیت در دنیا حالتهای مختلفی دارد. در ایران بهازای هر هزار نفر جمعیت، ۳/۲ نفر گروه پرستاری وجود دارد. همچنین روش سوم که در ایران رواج بیشتری دارد نسبت پرستار به تخت است. این نسبت در کشور حدود ۹۵ صدم است و این نسبت برای گروه پرستاری بهازای هر تخت حدود یک و ۲ دهم میباشد.
معاون پرستاری وزارت بهداشت در مصاحبه با رادیو گفتوگو اظهار کرد: نسبت به جهان، بالغ بر ۱۰۰ هزار نفر گروه پرستاری در کشور کم داریم. همچنین بر اساس شاخصهای داخلی، بین ۴۰ تا ۷۰ هزار نفر کمبود پرستار داریم.
عبادی در ادامه کمبود پرستار را پدیدهای جهانی دانست و افزود: ماهیت سخت بودن شغل پرستاری موجب شده علیرغم رشد قابلتوجهی که در تربیت نیروی انسانی وجود دارد، کمبود پرستار در دنیا همچنان وجود دارد.
وی با اشاره به حدود ۳ هزار نفر پرستار در دانشکدههای پرستاری در سال ۹۳ یادآوری کرد: این تعداد از ۳ هزار نفر به ۸ هزار و ۹۰۰ نفر در سال جاری رسیده و تعداد دانشکدهها نیز از ۱۴۰ مورد به ۲۰۷ مورد رسیده است؛ لذا شتاب تربیت نیروها اتفاق افتاده؛ اما به علت افزایش تختهای بیمارستانی و افزایش خدمات سلامت، نسبت برابری ایجاد نشده است.
این معاون با اشاره به جذب حدود ۲۲ هزار نفر پرستار در سال ۹۹ از طریق آزمون بیان کرد: سالی حدود ۱۰ هزار نفر در نظام سلامت بازنشسته میشوند که نیمی از آنها پرستار هستند. همچنین ۷۵ درصد از پرستاران ایرانی بانوان هستند که بخشی از آنها پس از فارغالتحصیلی، تمایلی به کار ندارند. اما در استانهایی مانند تهران و یزد بهشدت کمبود پرستار داریم.
عبادی با اذعان به کمبود پرستاری خاطرنشان کرد: استخدام نیروهای پرستاری الزاماً در بیمارستانهای دولتی نیست و پرستاران بهراحتی میتوانند در بیمارستانهای خصوصی تهران استخدام شوند.
وی پیرامون تعدیل ۲ هزار پرستار آموزشدیده در ماه گذشته یادآور شد: هیچ پرستاری امکان ندارد در تهران بدون کار بماند. پایان طرح این ۲ هزار پرستار اعلام شده و آنها میتوانند رابطه استخدامی داخل وزارت بهداشت به شکل شرکتی و قراردادی و یا با بیمارستان خصوصی داشته باشند؛ لذا پرستار بیکار در تهران نداریم.
معاون پرستاری وزارت بهداشت با بیان اینکه خانه پرستار، وزارت بهداشت و سازمان نظام پرستاری مدافع مردم هستند گفت: در مقوله کمبود پرستار مشکل نظام پرستاری نیست؛ بلکه مشکل انجام مراقبتی ایمن است. در کمبود پرستار اختلاف نظری وجود ندارد. به پایان رسیدن طرح پرستاری به معنای بیکاری پرستار نیست بلکه میتواند در مؤسسات دیگری مشغول به کار شوند.
عبادی تعدیلنیروی انسانی را نادرست خواند و ادامه داد: تعدیل نیرو پایان یک توافق و قرارداد است؛ لذا سایر سازمانها و نمایندگان مجلس باید طرح تبدل نیرو را پیگیری نمایند.
*** مشکلات سیستمی وزارت بهداشت
همچنین دکتر محمد شریفی مقدم دبیرکل خانه پرستار گفت: حداقل ۱۰۰ هزار نفر پرستار کمبود داریم تا بتوانیم به کف استانداردهای جهانی برسیم. کمبود این نیروها موجب میشود مردم نتوانند خدمات را به طور کامل دریافت کنند. پرستاران نیز بهتدریج مستهلک شده و کارایی خود را از دست میدهند و طبق گفته سازمان بهداشت جهانی هر چه تعداد پرستاران کمتر باشد، مردم آسیبدیده و حتی موجب مرگومیر میشود.
وی دلیل کمبود پرستار را عدم مسئولیتپذیری و کمکاری مسئولان این حوزه از وزارت بهداشت تا سازمان مدیریت و حتی دولت دانست و خاطرنشان کرد: در ۱۰ سال گذشته، استخدام پرستار وجود نداشته و آخرین آزمون استخدامی پرستاری مربوط به سال ۹۹ است.
شریفی مقدم با اشاره به بازنشستگی حدود ۶ یا ۷ هزار نیروی پرستار در هرسال اظهار کرد: در ۵ سال گذشته، حداقل ۳۰ هزار خروجی داشتیم و در سال ۹۹ تنها حدود ۱۴ هزار استخدامی داشتیم. تلاشها برای این حوزه نیازمند عزم ملی است چرا که پرستاران نیازهای اولیه برای نظام سلامت کشور هستند که توجهی به آن نمیشود.
دبیرکل خانه پرستار در مورد بلاتکلیفی پرستاران دوران کرونا گفت: از نظر شاخصههای جهانی ما در حد کشورهای عقبافتاده هستیم. در سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ نیروی استخدامی نداشتیم. تمدید ۳ماهه و ۸۰ نوروزه با پرستارانی که در ایام کرونا، جان خود را کف دست گرفتند، اوج بهرهکشی از نیروی کار بود.
وی با تأکید بر کمبود حدود ۱۰۰ هزار پرستار در کشور یادآوری کرد: در آزمون سال ۹۹ بیش از ۷۰ هزار نفر پرستار نامنویسی کردند. دلیل عدم استخدام پرستار، مشکلات سیستمی است و پشت مافیای وزارت بهداشت، ارادهای نیست. تعارض منافعی وجود دارد که خارج از حوزه پرستاری است.