آسپیرین و ایبوپروفن هر دو داروی ضددرد غیراستروئیدی و ضدالتهاب هستند که سالهاست در بازار وجود دارند. این دو دارو هرچند مشابه میباشند اما قابل تعویض نخواهند بود.
آسپرین (نه ایبوپروفن) متعلق به یک گروه از ترکیبات شیمیایی به نام سالیسیلات است. سالیسیلاتها گروهی از مواد شیمیایی موجود در طبیعت هستند که هزاران سال برای درمان بیماریها استفاده شدهاند. آنها به طور طبیعی در مواد غذایی مانند کشمش و زردآلو یافت میشوند و گاهی اوقات در خمیردندان استفاده میگردند.
هم آسپرین و هم ایبوپروفن با مسدود کردن پروستاگلاندین، یک ماده طبیعی که واسط شیمیایی بدن است، درد و التهاب را به حداقل میرسانند. خب در اینجا مقایسهها به پایان میرسد. در این مطلب خواهیم گفت که چه زمانی باید از آسپرین و یا به جای آن از ایبوپروفن استفاده کرد و یا چه زمانی باید گزینه سوم را در نظر گرفت.
چه زمانی باید از آسپرین استفاده کنیم؟
خطر ابتلا به حمله قلبی: مصرف روزانه، دوز کم آسپیرین میتواند به جلوگیری از حمله قلبی کمک کند. به این دلیل که آسپیرین قادر است خون را رقیق سازد و جریان آن را به خوبی به سمت قلب شما هدایت کند. البته قبل از شروع درمان با آسپیرین به طور روزانه یا منظم، با پزشک خود مشورت کنید. توجه داشته باشید، هر کسی که سابقه آلرژی نسبت به آسپیرین یا سابقه خونریزی دارد باید از این دارو اجتناب کند.
هرچند آسپرین و ایبوپروفن هر دو میتوانند در چگونگی عملکرد سلولهای خونی در جلوگیری از خونریزی در بدن اثر بگذارند، اما آسپرین تأثیر بیشتری دارد. هر فرد مبتلا به اختلال خونریزی باید مصرف ایبوپروفن را نیز با دقت کنترل کند، یا پیشنهاد میشود که استامینوفن (تیلنول) را به عنوان جایگزین انتخاب کند
چه زمانی باید ایبوپروفن مصرف کنیم؟
کودکان زیر 12 سال: کودکان زیر 12 سال، در صورتی که به آنفلوانزا و یا آبلهمرغان دچار هستند باید از ایبوپروفن یا استامینوفن (تیلنول) استفاده کنند، هرچند آسپرین نیز برای کودکان بالای 3 سال مناسب است؛ اما بهترین و امنترین گزینه برای این بیماریها نیست و حتی ممکن است برای کودکان زیر 12 سال نیز کشنده باشد، به این دلیل که آسپرین خطر ابتلا به یک بیماری جدی و اغلب مرگبار به نام سندرم رِی را افزایش میدهد.
اگر این دستهبندیها اعمال نشوند، در مورد اکثر بیماران توصیه میشود که ایبوپروفن به جای آسپرین برای کاهش درد و سردرد، استفاده گردد. اثر ایبوپروفن بر روی سلولهای خونی و یا پلاکتها کمتر قابل توجه است و این باعث میشود که گزینهی امنتری به نظر برسد.
چه زمانی نباید هیچکدام را مصرف کنیم؟
بارداری: زنان باردار باید از مصرف آسپیرین و ایبوپروفن به علت عوارض بالقوه اجتناب کنند. پس بهتر است قبل از استفاده از هر دارویی در طول حاملگی با پزشک صحبت کنند. امروزه گزارش داده شده است که استامینوفن امنترین داروی ضددرد است که زنان میتوانند در دوران بارداری استفاده کنند. هرچند که باید میزان دوز مصرفی مورد توجه قرار بگیرد.
اختلالات خونریزی یا هموفیلی: بیمارانی که هر نوع اختلال خونریزی دارند، باید از مصرف دوزهای پایین آسپیرین هم اجتناب کنند، زیرا ممکن است عمل انعقاد خون را کاهش دهد. هرچند آسپرین و ایبوپروفن هر دو میتوانند در چگونگی عملکرد سلولهای خونی در جلوگیری از خونریزی در بدن اثر بگذارند، اما آسپرین تأثیر بیشتری دارد. هر فرد مبتلا به اختلال خونریزی باید مصرف ایبوپروفن را نیز با دقت کنترل کند، یا پیشنهاد میشود که استامینوفن (تیلنول) را به عنوان جایگزین انتخاب کند.
چه موقع باید از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی استفاده کنیم؟
اگرچه ایبوپروفن و آسپرین شبیه نیستند اما چون در یک گروه قرار دارند نباید همراه یکدیگر مصرف شوند. مصرف این دو دارو همراه هم خطر خونریزی معده را افزایش میدهد. ممکن است بعضی از پزشکان به طور تناوبی داروی دیگری را برای افزایش سرکوب درد تجویز کنند و برخی دیگر ممکن است در کنار آسپرین و یا ایبوپروفن استامینوفن را توصیه کنند که مصرف توأمان این دو (استامینوفن و آسپرین یا استامینوفن و ایبوپروفن) میتواند ایمن باشد.
رایجترین سوءمصرف آسپرین به مصرف دوز بالایی از آن مخصوصاً بدون غذا مربوط میشود و نتیجه آن گرفتگی و ناراحتی معده خواهد بود.
نوع شایع دیگر سوءمصرف آسپرین مربوط به استفاده از آن برای درمان دردهای میگرنی مکرر میشود. مصرف بیش از حد آسپرین و یا مصرف بیش از دو بار در هفته آن منجر به بازگشت سردردها خواهد شد. این حالت زمانی که شما از ترکیبی از داروهای بدون نسخه دارای کافئین آسپرین و استامینوفن استفاده میکنید نیز رخ میدهد.
از سوی دیگر، ایبوپروفن نیز اگر زیاد مصرف شود موجب وابستگی بدن بدان میگردد. نگرانی دیگر در مورد ایبوپروفن، مربوط به افزایش خطر ابتلا به حمله قلبی میشود، که طبق تحقیقات، این افزایش میتواند تا ۳۱ درصد باشد.
مصرف بیش از حد دیگر داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی نیز خطر ابتلا به مشکلات گوارشی، حمله قلبی و مشکلات خونریزی را به همراه دارد. اگر احساس میکنید که به مصرف بیش از چندروزه داروهای بدون نسخه ضددرد احتیاج دارید حتماً با پزشک خود مشورت نمایید.
منبع:تبیان