به گزارش خبرگزاری سلامت(طبنا) از زنجان ، اسماعیل افشاری ظهر روز یکشنبه در نشست خبری با اصحاب رسانه استان زنجان، با اشاره به اینکه در حوزه آبریز ۸۵ درصد استان زنجان در حوزه سفیدرود و ۱۵ درصد نیز در حوزه فلات مرکزی قرار دارد، اظهار کرد : در سطح این استان ۷ محدوده مطالعاتی وجود دارد که شامل ۵ دشت ممنوعه است و ۲ محدوده مطالعاتی طارم و ماهنشان که بصورت دشت دارای آبخوان نیستند و بیشتر به صورت آب های سطحی و رودخانه قزل اوزن جاری است اما تخصیص آب برای کشاورزی ندارند و دشت ممنوعه تلقی نمیشود.
وی با اشاره به اینکه وضعیت بارش ها تا به امروز ۲۱۲.۷ میلیمتر بارندگی در استان زنجان به ثبت رسیده است افزود: این مقدار نسبت به مشابه سال گذشته ۱۹۹.۲ میلیمتر بود که ۶.۷ درصد مثبت است ولی ۲۸.۵ درصد منفی نسبت به میزان بارندگیها نسبت به میانگین بلند مدت است.
مدیرعامل شرکت آبمنطقهای استان زنجان با اشاره به وضعیت روانابها ها و آب پشت سدها که مستقیما تحت تاثیر بارش ها و تولید آب دیگری نداریم بیان کرد : متاسفانه وضعیت وردی به شد ها جالب نیست بطوری که سد تهم ۴۰ درصد آب شرب شهر زنجان را تامین میکند نسبت به سال گذشته ۳۷ درصد منفی است .
افشاری با بیان اینکه در ۶ماهه اول سال ۹۹ رواناب خوبی داشتیم افزود : متأسفانه در ۶ ماهه دوم که به اوایل سال ۱۴۰۰ برمیگرد رواناب خوبی بود.
وی با اشاره به اینکه ورودی سد گلابر ۳۱ درصد منفی و کینه ورس ۵۳ درصد منفی است افزود : همچنین سد تالوار نیز ۶۲ درصد ورودی آب منفی داشت که نشان دهنده این است که ورودی آب های سطحی به سد ها نزدیک به ۵۰ درصد کاهش دارد.
مدیرعامل شرکت آبمنطقهای زنجان با اشاره به اینکه سد تهم در حال حاضر قریب به ۲۵ میلیون متر مکعب آب دارد، خاطر نشان کرد: میزان آب سد تهم در مدت مشابه سال گذشته ۵۰ میلیون متر مکعب بود و ۴۴ درصد نسبت به سال گذشته منفی شده است و باید نگاه جدی به درست مصرف کردن آب وجود داشته باشد.
افشاری با اشاره به اینکه به هیچ وجه بحث جیره بندی و قطعی آب مطرح نیست، بیان کرد: باید سرلوحه ما درست مصرف کردن در تمامی حوزه ها باشد .
وی با بیان اینکه در بحث آب های سطحی عقب افتادگی داریم افزود: بیش از ۹۰ درصد آب مورد استفاده در صنایع از طریق چاه و آبهای زیر زمینی تامین میشود و استفاده از پساب در صنایع پر آببری همچون صنایع فولاد شهرستان ابهر در حال پیگیری است .
این مسئول با بیان اینکه در سفر ریاستجمهوری و وزیر نیرو به استان زنجان اتفاقات خوبی در حوزه آبی استان افتاد افزود : وزارت نیرو متعهد شده است که اعتبارات لازم ساخت سد مراش و بلوبین را به استان تخصص دهد و ما نیز متعهد شده ایم که تا آخر سال این سد ها را به بهره برداری برسانیم و تمامی زیرساخت های لازم نیز آماده است .
افشاری با اشاره به اینکه در شبکه آب شرب شهری ۲۶ درصد پرتی و هدررفت آب وجود دارد، خاطر نشان کرد: در شبکه آب و فاضلاب روستایی به دلیل فرسوده بودن شبکه میزان هدررفت آب ۴۰ درصد است که میطلبد برنامهریزیهای اساسی برای جلوگیری از هدررفت آب در شبکههای آب و فاضلاب روستایی نیز به کار رود.
وی در ادامه با اشاره به اینکه بحث امنیت آبی به امنیت غذایی گره میخورد اظهار کرد: امنیت غذایی فعلا اولویت دار از امنیت آبی است و باید در امنیت غذایی خودکفا باشیم و با ثبات آبی با حداقل آب بتوانیم بیشترین محصول را برداشت کنیم .
مدیرعامل شرکت آبمنطقهای زنجان با اشاره به مسدود شدن ۳۰ حلقه چاه غیر مجاز در سال جاری گفت: سال گذشته ۲۶۶ حلقه چاه غیر مجاز در استان مسدود شد و در اولویت بندی بیشتر چاههای عمیق مورد تاکید قرار داشت چراکه بیشترین تاثیر را بر کاهش سطح سفرههای آب زیر زمینی دارند. با این حال طبق برنامهریزی ۵ ساله باید در حدود ۳۰۰ میلیون متر مکعب آب از محل انسداد چاههای غیر مجاز صرفهجویی شود.
افشاری در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری سلامت در خصوص نصب کنتورهای هوشمند بر روی چاههای آب کشاورزی بیان کرد: در حال حاضر تنها ۱۷ درصد از چاههای استان زنجان به کنتور هوشمند مجهز شدهاند چراکه افزایش قیمتها سبب شد تا نتوان طرح نصب این کنتورها را بر روی تمام چاهها انجام داد، همچنین از سویی دیگر سرقت کنتورها نیز عامل دیگری شد تا اهتمام برای نصب کنتور هوشمند کمتر شود.
وی با اشاره به اینکه برخی کنتورهای هوشمند این توانایی را دارند که بر اساس میزان مصرف برق، میزان مصرف آب را سنجش کند افزود: این امر به عنوان کاری نو و دانش بنیان در استان زنجان در حال انجام است که میتواند کمک کننده به مصرف آب و برداشت آن باشد.