سید حسن نصرالله در اظهارات اخیر خود بعد از انتخابات پارلمانی لبنان ضمن اشاره به شکست دشمنان در دستیابی به اهداف انتخاباتی، چشم‌اندازی برای آینده این کشور به‌دور از هرگونه اختلاف و جناح‌بندی ترسیم کرد.

 سید «حسن نصرالله» دبیرکل حزب‌الله لبنان در سخنرانی‌ای که چهارشنبه‌شب هفته گذشته بعد از اعلام نتایج نهایی انتخابات پارلمانی ۲۰۲۲ لبنان انجام داد، به ترسیم چشم‌انداز سیاسی این کشور در مرحله آینده و همچنین نقش مؤثر مقاومت و سلاح آن پرداخت و این‌که دشمنان چگونه تلاش کردند از انتخابات به‌عنوان ایستگاه تبلیغاتی ضد مقاومت استفاده کنند.

جایگاه پایدار حزب‌الله در عرصه سیاسی لبنان

حزب‌الله که از سال ۱۹۹۲ رسماً وارد معادلات سیاسی لبنان شد بعد از جنگ با اشغالگران صهیونیست و اخراج آن‌ها از جنوب لبنان موقعیتی پایدارتر در این کشور و به‌ویژه نزد مردم آن پیدا کرد؛ به‌طوری که حتی توطئه جریان‌های غربگرا در سال ۲۰۰۵ در ماجرای ترور «رفیق حریری» نخست‌وزیر فقید لبنان علیه حزب‌الله و متحدان آن نیز نتوانست به موقعیت مقاومت آسیب بزند. جنگی که رژیم صهیونیستی در جولای ۲۰۰۶ علیه لبنان به‌راه انداخت و طرف‌های داخلی وابسته به آمریکا در لبنان نیز از آن حمایت کردند در چارچوب همین پروژه‌ها برای کنار زدن حزب‌الله بود. این توطئه‌ها در جریان بحران سوریه در سال ۲۰۱۱ نیز تکرار شد و آمریکا و عربستان با مهره‌های خود تلاش کردند از این بحران برای حذف حزب‌الله از میدان سیاسی یا خلع سلاح آن استفاده کنند.

اما این توطئه‌ها علیه مقاومت از سال ۲۰۱۸ و بعد از اینکه ائتلاف حزب‌الله موفق شد با ۶۷ کرسی اکثریت پارلمانی را به دست بیاورد، تشدید شد. سوءاستفاده از اعتراضات مردمی سال ۲۰۱۹، وارد کردن لبنان به یک بحران سیاسی بزرگ، تشدید فشارهای اقتصادی و تعمیق بحران مالی و معیشتی، تلاش برای ایجاد جنگ داخلی در لبنان، تکاپو جهت امتیازگیری برای رژیم صهیونیستی در پرونده ترسیم مرزهای دریایی و کشاندن لبنان به مسیر عادی‌سازی روابط با اشغالگران و... همگی ضمن سناریوهایی بود که وابستگان آمریکا در لبنان ترتیب داده بودند و دروازه اجرای آن را انتخابات پارلمانی لبنان می‌دانستند.

ناکامی دشمنان در تحقق اهداف انتخاباتی علیه مقاومت

این همان مسئله‌ای است که دبیرکل حزب‌الله به آن اشاره و بر ناکامی دشمنان مقاومت در تحقق اهداف انتخاباتی آن‌ها تأکید کرد. نکته‌ای که در سخنان اخیر سید حسن نصرالله قابل توجه بود این است که وی برگزاری انتخابات و نتایج آن را یک دستاورد و پیروزی بزرگ برای مقاومت و شکستی برای دشمنان دانست.

در واکاوی این اظهارات می‌توان ارزیابی کرد که منظور دبیرکل حزب‌الله از این پیروزی در وهله نخست مربوط به شرایطی است که انتخابات در آن برگزار شد. درحالی که از ۳ سال گذشته محور آمریکایی ـ سعودی به‌منظور به چالش کشیدن حزب‌الله در پارلمان و عرصه سیاسی، در وهله نخست به‌دنبال برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی بود و در وهله بعدی بعد از پیش‌بینی احتمال بالای پیروزی ائتلاف حزب‌الله، تلاش کرد اصلاً انتخاباتی برگزار نگردد، این انتخابات در موعد مقرر برگزار شد.

از طرف دیگر با وجود هزینه‌های میلیون دلاری عربستان و آمریکا و تلاش برای خرید آرای مردمی، اما نتیجه چیزی نبود که این محور می‌خواست. دبیرکل حزب‌الله به بحث اکثریت پارلمانی و این‌که هیچ‌یک از احزاب نتوانستند به آن دست بیابند نیز اشاره و تأکید کرد که این مسئله می‌تواند در چارچوب منافع لبنان و ملت آن باشد.

مقاومت چگونه پیروز انتخابات شد؟

در تحلیل این بخش از سخنان سیدحسن نصرالله باید اشاره کنیم که هرچند ائتلاف حزب‌الله اکثریت پارلمانی را از دست داد؛ اما درصد آرایی که خود حزب‌الله و جنبش امل به دست آوردند حتی بیشتر از دوره قبل بوده و بیانگر مقبولیت بالای مقاومت نزد مردم لبنان است و ثابت می‌کند که ملت لبنان از عملکرد کلی حزب‌الله و نمایندگان آن رضایت دارند؛ درحالی که این وضعیت در جبهه رقیب کاملاً به‌عکس است.

در واقع علت اینکه ائتلاف حزب‌الله اکثریت پارلمانی را از دست داد، به شرایط متحد مسیحی مقاومت یعنی جریان آزاد ملی برمی‌گردد که اخیراً دچار چالش‌های سیاسی متعددی شده است و اختلاف نظرهایی نیز میان این جریان و جنبش امل وجود داشت، اما در هر صورت میزان کرسی‌های ازدست‌رفته جریان آزاد ملی به‌گونه‌ای نیست که موقعیت سیاسی آن را در تشکیل دولت و انتخاب رئیس جمهور به چالش بکشد.

سید حسن نصرالله: مردم فلسطین دیگر منتظر سازشکاران و سازمان ملل نخواهند ماند/ با چالش‌های بزرگی در داخل لبنان روبه‌رو هستیم

خلع‌سلاح مقاومت خیال باطل دشمنان است

دبیرکل حزب‌الله در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: اگر دشمنان تصور می‌کنند که ما در دفاع از مقاومت و سلاح آن خسته می‌شویم و تسلیم می‌شویم این‌ها خیالات باطل است.

منظور از این سخنان، کمپینی بود که دشمنان مقاومت قبل از انتخابات با شعار خلع‌سلاح مقاومت به‌راه انداخته و امیدوار بودند که نتیجه انتخابات پارلمانی بتواند این آرزوی آن‌ها را محقق سازد، اما نتیجه کلی نشان می‌دهد که در مجموع ۶۱ تن از نمایندگان حزب‌الله و متحدانش در این دوره به پارلمان راه یافتند، در حالی که این میزان برای گروهی که طرفدار خلع‌سلاح مقاومت هستند، از ۳۹ نماینده فراتر نمی‌رود، ۲۸ نماینده دیگر نیز بین گروه‌های مستقل و جامعه مدنی تقسیم شده‌اند. مواضع این ۲۸ نفر نشان می‌دهد که اگر قرار باشد به احزاب مخالف و موافق مقاومت بپیوندند، ۹ نفر در جبهه مقاومت و ۸ نفر در جبهه دشمنان مقاومت قرار می‌گیرند و ۱۱ نفر نیز بی‌طرف می‌مانند، بنابراین در هر صورت دشمنان حزب‌الله و طرفداران خلع‌سلاح آن قادر به کسب وزنه سیاسی لازم برای تحقق اهدافشان نیستند.

شبکه امن مردمی و سیاسی حزب‌الله در لبنان

دبیرکل حزب‌الله همچنین با قدردانی از مردمی که پای صندوق‌های رأی حاضر شدند، گفت: من به این مردم وفادار می‌گویم که شما امنیت و آرامش سیاسی و ملی مطلوب برای مقاومت و سلاح آن را در برابر حملات علنی و واضح دشمن ایجاد کردید و این دستاوردی است که شما آن را محقق کردید.

در ارزیابی این قسمت از اظهارات دبیرکل حزب‌الله باید اشاره کنیم که جدا از محاسبه کرسی‌ها و اکثریت پارلمانی، درصد حضور مردم پای صندوق‌های رأی یک رسوایی دیگر برای محور آمریکایی ـ سعودی و همه مهره‌های دشمن مقاومت بود؛ جایی که ۶۲ درصد از حاضران پای صندوق‌های رأی در جبهه طرفداران مقاومت قرار داشتند. همان‌طور که سید حسن نصرالله گفت: شبکه امن سیاسی و مردمی مقاومت مانع از آن می‌شود که حزب‌الله بخواهد برای دفاع از خودش دست به سلاح ببرد.

همکاری برای نجات لبنان.

اما اصلی‌ترین چشم‌اندازی که دبیرکل حزب‌الله برای آینده لبنان بعد از انتخابات ترسیم کرد مربوط به بهبود وضعیت این کشور به‌ویژه در سطح مالی و معیشتی است؛ جایی که اعلام کرد: من فارغ از آنچه در روند مذاکرات به دست می‌آید به همه مردم قول می‌دهم که برای تحقق تمامی وعده‌های خود تلاش خواهیم کرد و بیش از پیش در عرصه حضور خواهیم داشت و در دولت و مؤسسات داخلی نیز حضور خواهیم داشت و مانند ۴۰ سال گذشته از هیچ تلاشی به‌ویژه در کمک به کسانی که با ما همکاری داشته‌اند، دریغ نخواهیم کرد.

این نشان می‌دهد که حزب‌الله همانند همه دوره‌های حضور خود را در پارلمان به‌دور از جناح‌بندی‌های سیاسی و این‌که اکثریت پارلمانی را در اختیار داشته باشد یا نه، دغدغه‌های مردم و تلاش برای بهبود شرایط زندگی آن‌ها کنار محافظت از حاکمیت و مرزهای لبنان، در اولویت قرار داده است.

نکته مهم دیگری که در سخنان دبیرکل حزب‌الله به چشم می‌خورد، تأکید وی بر دوری از هرگونه مناقشه سیاسی و تأکید بر همکاری همه‌جانبه جهت نجات لبنان بود، این مسئله ثابت می‌کند به‌خلاف اردوگاه مهره‌های غرب و آمریکا و عربستان که صرفاً هدفشان تضعیف و حذف مقاومت است و در این مسیر از به‌راه انداختن جنگ داخلی در لبنان نیز دریغ نمی‌کنند، حزب‌الله سلاح خود و نیز حضور در عرصه سیاسی را دروازه‌ای برای خدمت به منافع ملی و همه مردم لبنان فارغ از هر مؤلفه‌ای می‌داند.

به‌طور کلی این‌که سید حسن نصرالله به پیروزی مقاومت و شکست دشمن اشاره کرد به‌معنای آن است که مخالفان مقاومت نتوانستند به اهداف خود در انتخابات برسند و از کسب کرسی‌هایی که به آن‌ها اجازه بدهد روند تشکیل دولت و انتخاب رئیس جمهور را منحصراً در اختیار بگیرند بازماندند، بنابراین ائتلاف مقاومت بر انتخاب رئیس جمهور آینده نظارت خواهد داشت و همچنین هر دولتی بخواهد در آینده تشکیل شود قطعاً کابینه مورد نظر محور آمریکایی ـ سعودی نخواهد بود و نمایندگان مقاومت نیز به‌شکل مؤثر در این دولت حضور خواهند داشت.

در واقع نتیجه انتخابات لبنان ثابت کرد که مقاومت هرگز از ارکان قدرت لبنان کنار گذاشته نمی‌شود و فارغ از داشتن قدرت نظامی بالا برای محافظت از حاکمیت و مرزهای لبنان، یک نماینده سیاسی قدرتمند برای این کشور است و همان‌طور که در هرگونه گزینه نظامی، دشمن آمریکایی ـ صهیونیستی را شکست داده است در نبردهای سیاسی نیز پیروز می‌شود.

منبع:جوان