آقایانی که ریسک فاکتور ژنتیکی ابتلا به سرطان پروستات را دارند، درصورتی‌که سبک زندگی سالمی را در پیش بگیرند، کمتر ممکن است به این سرطان مبتلا شوند.

سرطان پروستات شایع‌ترین سرطان غیرپوستی شناخته شده در مردان و بعد از سرطان ریه دومین علت مرگ‌ومیر ناشی از سرطان در میان آنهاست. فاکتورهای ژنتیکی به میزان ۵۸ درصد در احتمال ابتلا به سرطان پروستات دخیل‌اند.

در مطالعه‌ای پژوهشگران به بررسی این مسئله پرداختند که آیا می‌توان احتمال ابتلا به سرطان پروستات را در افرادی که زمینهٔ ژنتیکی این بیماری را دارند با سبک زندگی سالم کاهش داد یا خیر. در این پژوهش، مؤلفه‌های سبک زندگی سالم شامل داشتن وزن سالم، فعالیت بدنی منظم و سرسخت، سیگار نکشیدن و مصرف زیاد گوجه‌فرنگی و ماهی‌های چرب و کمتر گوشت‌های فرآوری شده مصرف کردن می‌شد.

این مطالعه نشان داد مردانی که ریسک‌فاکتور ژنتیکی سرطان پروستات را داشتند، ۵.۴ برابر مردانی که این ریسک فاکتور را نداشتند در معرض ابتلا به نوع کُشنده سرطان پروستات بودند.

سپس محققان به بررسی اثرات یک سبک زندگی سالم بر این احتمال پرداخته و دریافتند در میان مردانی که بالاترین ریسک‌فاکتورهای ژنتیکی سرطان پروستات را داشتند، آن‌هایی که بالاترین امتیازها را در داشتن سبک زندگی سالم دریافت کرده بودند، در مقایسه با افرادی که سبک زندگی‌شان کمتر سالم بوده، توانسته بودند احتمال ابتلا به سرطان پروستات را به نصف برسانند.

این آمار و ارقام و یافته‌ها نشان می‌دهند که می‌توان با درپیش‌گرفتن یک سبک زندگی سالم، احتمال ابتلا به این بیماری تهاجمی و کُشنده را بسیار، بسیار کم کرد.

رژیم غذایی سالم داشته باشید

رژیم غذایی سالم شامل غذاهای کم‌چرب و مصرف فراوان میوه‌ها و سبزی‌های تازه می‌شود. این رژیم غذایی می‌تواند ریسک سرطان پروستات را کاهش دهد.

غذاهایی که چربی زیادی دارند مانند گوشت قرمز، روغن‌ها و لبنیات پُرچرب می‌توانند احتمال سرطان پروستات را افزایش دهند چون باعث افزایش وزن می‌شوند.

برای کاستن از میزان چربی که هر روز می‌خورید، مصرف غذاهای چرب را محدود کرده و انواع کم‌چرب را انتخاب کنید. مثلاً از روغن کمتری برای پخت‌وپز استفاده کنید، گوشت‌های کم‌چرب را انتخاب کنید و از محصولات لبنی کم‌چرب استفاده کنید.

مصرف روزانه میوه و سبزی را افزایش دهید. میوه‌ها و سبزی‌ها سرشار از ویتامین‌ها و مواد مغذی هستند که گفته می‌شود می‌توانند احتمال سرطان پروستات را کاهش دهند. اگر میوه و سبزی بیشتر بخورید، معده‌تان جای کمتری برای غذاهای دیگر خواهد داشت.

مصرف روزانه لبنیات را کاهش دهید. در مطالعات معلوم شد مردانی که هر روز لبنیات زیاد مصرف می‌کردند، مثلاً شیر و پنیر و ماست، بیشتر ممکن بود به سرطان پروستات دچار شوند.

وزنتان را در حد نرمال حفظ کنید

مردهایی که چاق هستند (شاخص توده بدنی‌شان ۳۰ یا بالاتر است) بیشتر مستعد ابتلا به سرطان پروستات هستند. اگر اضافه‌وزن دارید یا چاق هستید، برای کاهش وزنتان برنامه‌ای در نظر بگیرید. می‌توانید هر روز از تعداد کالری‌های مصرفی‌تان کم کنید و فعالیت بدنی‌تان را افزایش دهید.

اگر هم وزن سالمی دارید سعی کنید با ورزش‌کردن در بیشتر روزهای هفته و درپیش‌گرفتن یک رژیم غذایی سالم، این وزن را حفظ کنید.

بیشتر روزهای هفته ورزش کنید

مطالعات نشان می‌دهند مردانی که به طور منظم ورزش می‌کنند کمتر به سرطان پروستات دچار می‌شوند. ورزش‌کردن فواید زیاد دیگری هم برای سلامتی دارد و می‌تواند از بیماری‌های قلبی و دیگر سرطان‌ها پیشگیری کند. ورزش به شما کمک می‌کند وزن سالمتان را حفظ کنید یا اگر اضافه‌وزن دارید، آن را کاهش دهید.

اگر در حال حاضر ورزش نمی‌کنید، کم‌کم شروع کنید و به‌تدریج فعالیت بدنی روزانه‌تان را بیشتر کنید، مثلاً اتومبیلتان را دورتر از مقصد پارک کنید و سعی کنید به‌جای آسانسور از پله‌ها استفاده کنید. شما باید بیشتر روزهای هفته سی دقیقه ورزش کنید.

اگر ریسک فاکتورهای سرطان پروستات را دارید با پزشک در این مورد صحبت کنید

بعضی از مردان همان‌طور که گفتیم بیشتر در معرض سرطان پروستات قرار دارند. این افراد باید از روش‌هایی برای کاستن از این ریسک کمک بگیرند، مثلاً مصرف دارو. اگر فکر می‌کنید شما هم جزو این افرادید حتماً با پزشک مشورت نمایید.

تفاوت سرطان پروستات با بزرگ‌شدن پروستات (BPH) چیست؟

هم سرطان پروستات و هم هایپرپلازی خوش‌خیم پروستات می‌توانند موجب بزرگ‌شدن پروستات شوند. طی چکاپ سالیانه، پزشک با معاینهٔ رکتال (مقعدی) یا آزمایش خون جهت بررسی آنتی‌ژن‌های خاص پروستات (PSA)، وضعیت سلامت پروستاتتان را چک می‌کند. اگر پروستاتتان بزرگ شده باشد یا سطح آنتی‌ژنتان بالا باشد، پزشک نمونه‌برداری انجام می‌دهد تا مشخص شود علائمی که دارید ناشی از سرطان پروستات‌اند یا بزرگ‌شدن پروستات.

علائم معمول سرطان پروستات و بزرگ‌شدن پروستات مشابه بوده و شامل تکرر ادرار، چکیدن ادرار و شب‌ها به‌خاطر ادرار بیدارشدن می‌شوند.

منبع:تبیان