به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری سلامت به نقل از پایگاه اطلاعرسانی وزارت نفت، جواد اوجی روز دوشنبه (۱۸ بهمنماه) در آیین گشایش پانزدهمین نمایشگاه بینالمللی ایرانپلاست ضمن ابراز خرسندی از حضور در جمع جهادگران و فعالان حوزه صنعت پتروشیمی، اظهار کرد: آنچه در این نمایشگاه ملاحظه کردم، غرورآفرین است، فعالان صنعت پتروشیمی ایران با تلاشهای شبانهروزی خود این دستاوردهای با شکوه را خلق کردهاند.
وی با اشاره به این که صنعت پتروشیمی به تمام معنا یکی از دستاوردهای بزرگ انقلاب اسلامی بوده است، اظهار کرد: ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی کشور در ابتدای انقلاب بر اساس روایتهای مختلف از ۱.۵ میلیون تا ۳ میلیون تن در سال بوده که آن هم بیشتر اوره و آمونیاک برای مقاصد کشاورزی استفاده میشد.
وزیر نفت تصریح کرد: به برکت نخبگان و فعالان این صنعت، در سال ۱۴۰۰ صنعت پتروشیمی با ظرفیت ۹۰ میلیون تن در کشور فعال است و طیف متنوعی از پلیمرها، مواد شیمیایی، کودهای شیمیایی، مواد آروماتیک و مواد هیدروکربنی و همچنین زنجیره تکمیل صنایع پتروشیمی را تولید میکنند.
دستاوردهای چشمگیر انقلاب در صنعت نفت
اوجی دستاوردهای انقلاب در صنعت نفت را در بخشهای مختلف نفت، پتروشیمی، گاز خیرهکننده خواند و گفت: ایران با دارا بودن ۱۵۳ میلیارد بشکه نفت قابل استحصال و ۳۳ هزار میلیارد مترمکعب گاز قابل استحصال، رتبه نخست مجموع ذخایر هیدروکربوری را در دنیا به خود اختصاص داده است و در ۴۴ سال گذشته صنعتمان را رشد و توسعه دادیم.
وی به دستاوردهای صنعت گاز از ابتدای انقلاب تاکنون اشاره کرد و گفت: اوایل انقلاب ما یک پالایشگاه گاز بیدبلند را داشتیم و ظرفیت تولید گاز کشور هم ۲۵ میلیون مترمکعب در روز بود که امروز به بیش از یک میلیارد مترمکعب رسیده است که به وسیله کارشناسان این صنعت محقق شده است، در حوزه پالایش و پخش هم همین دستاوردها را به دست آوردهایم.
وزیر نفت با بیان اینکه به همت عزیزانی که در این حوزه تلاش کردند هماکنون مردم شریف ایران از نعمت گاز بهرهمند شدند، ادامه داد: گازرسانی گسترده در ایران از دستاوردهای مهم انقلاب اسلامی است. شاید پیش از پیروزی انقلاب اسلامی به یک یا دو روستا و چند شهر گازرسانی انجام شده بود، اما امروز ۸۵ درصد ضریب روستایی کشور از نعمت گاز بهرهمند هستند که در هیچ جای دنیا چنین پوشش گستردهای را نداریم.
اوجی با یادآوری دوران مسئولیت خود در صنعت گاز اظهار کرد: هماکنون ۹۸ درصد ضریب خانگی در حوزه شهری از نعمت گاز بهرهمند هستند که از دستاوردهای انقلاب است، هرکجا که خط لوله گاز بوده، توسعه و آبادانی را هم به همراه داشته است.
افزایش ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی به ۱۴۰ میلیون تن تا ۱۴۰۶
وی با اشاره به بخش پتروشیمی و با بیان اینکه در دولت سیزدهم باید اتفاقهای خوبی در این صنعت رقم بخورد و شاهد تحول در این صنعت باشیم، اظهار کرد: تا پایان سال ۱۴۰۶ ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی به ۱۴۰ میلیون تن در سال میرسد.
وزیر نفت با اشاره به سخنان مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی تأکید کرد: روند رشد صنعت پتروشیمی در دنیا به مراتب بیشتر از نیاز دنیا در حوزه هیدروکربوری است و این تقاضا همه ساله در حال افزایش است.
اوجی با بیان اینکه عمده خوراک صنایع پتروشیمی گاز است، ادامه داد: با توجه به ذخیره ۳۳ هزار میلیارد مترمکعبی قابل برداشت گاز در کشور، بیشک پشتیبانی خوبی از تولیدات صنایع پتروشیمی خواهیم داشت.
وی ادامه داد: به جرات میگویم، هیچ حوزهای سودآورتر از صنعت پتروشیمی نیست، بهویژه اگر در بخش صنایع تکمیلی و زنجیره حرکت کنیم زیرا این بخش افزون بر اینکه به سرمایه کم نیاز دارد، سوآوری بالایی دارد.
پیشتازی وزارت نفت در استفاده از توان دانش بنیانها
وزیر نفت با بیان اینکه شرکتهای دانشبنیان در حوزه صنعت نفت و بخش پتروشیمی پیشران و خط مقدم هستند، گفت: اگر از بنده بهعنوان وزیر نفت جمهوری اسلامی بپرسید کدام یک از حوزهها در بحث استفاده از توان شرکتهای دانشبنیان پیشتاز هستند، با توجه به اینکه در بخشهای مختلف این صنعت هم بالادست و هم گاز کار کردهام، میگویم که ما در بخش صنعت پتروشیمی در این ارتباط جلوتر از بقیه هستیم.
اوجی یادآوری کرد: یک ماه پیش که از شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی بازدید کردم از توانمندیها و دستاوردهایشان بسیار لذت بردم، زیرا بخش زیادی از کاتالیستها در داخل بومی شده است و این روند هم ادامه دارد، بسیاری از لیسانسها و دانش فنی مورد نیاز این صنعت هم در داخل کشور در حال بومی شدن است.
کمترین اثرپذیری از آسیبها در دوران تحریم
وی در ادامه با بیان اینکه صنعت پتروشیمی پس از بحث تحریمهای ظالمانهای که علیه جمهوری اسلامی اعمال شد، کمترین تکانهها و آسیبها را داشته است و درآمدهای این صنعت به تنهایی به درآمدهای نفتی تنه میزند، افزود: فعالان بخش پتروشیمی امسال نزدیک به ۱۰ میلیارد دلار در سامانه نیما عرضه کردند و خوشبختانه این درآمد در بخشهای مختلف کشور استفاده شد.
وزیر نفت با بیان این که سرمایهگذاری مطلوبی در صنعت پتروشیمی انجام شده، گرچه نامتوازن بوده است، تصریح کرد: انشاءالله با برنامهریزی که وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی انجام داده است تلاش خواهیم کرد که این سرمایهگذاری را متوازن کنیم.
اوجی با تأکید بر اینکه هرچه در صنعت پتروشیمی سرمایهگذاری کنیم کم است، یادآور شد: یکی از مشکلات کنونی کشور و دغدغه مردم بحث اشتغالزایی است که این صنعت در بحث اشتغالزایی بهویژه در بخش زنجیره تکمیل نمره نخست را به دست آورده است.
وزیر نفت خطاب به فعالان صنعت پتروشیمی افزود: اگر شما اراده کنید میتوانید بهراحتی در مناطق کم برخوردار صنایع زنجیره تکمیلی را احداث کنید.
اوجی تصریح کرد: از جمله مزیتهای صنعت پتروشیمی نیاز به سرمایهگذاری کم نسبت به توسعه میدانهای نفت و گاز و حتی ساخت پتروپالایشگاه با اشتغالزایی بالا در صنعت پتروشیمی است.
امضای ۴.۵ میلیارد دلار قرارداد نفتی از ابتدای دولت سیزدهم
وی با اشاره به برنامه وزارت نفت برای توسعه صنعت پتروشیمی اظهار کرد: صنعت پتروشیمی با چالشهایی روبهروست و همانطور که دوستان بیان کردند، بحث تأمین خوراک در فصل سرد سال از جمله چالشهای موجود است که وزارت نفت دولت سیزدهم در نخستین روزهای آغاز بهکار این دغدغه را درک و برای تأمین آن تلاش کرده است.
وزیر نفت با بیان اینکه براین اساس یکی از برنامههای ما در شرکت ملی نفت توسعه میدانهای گازی و بهویژه میدانهای مشترک است، تصریح کرد: بهنحوی که از ابتدای روی کارآمدن دولت سیزدهم تاکنون بیش از ۴.۵ میلیارد دلار قرارداد توسعه میدانهای نفت و گاز با شرکتهای داخلی و خارجی امضا شده، ضمن این که بیش از ۱۰ تفاهمنامه هم امضا شده است.
اوجی با بیان اینکه قراردادهای داخلی با شرکتهای توانمند داخلی که بعضی از آنها کنسرسیوم تشکیل دادهاند، امضا شده است، تصریح کرد: قرادادهای نفت و گاز که با شرکتهای خارجی امضا کردهایم را هم به وقتش به مردم عزیز اعلام میکنیم.
وی از جمله محورهای امضای این قراردادها را افزایش توان تولید نفت وگاز، تأمین خوراک اعلام کرد و افزود: انشاءالله طی سه تا چهارماه آینده تفاهمنامههای امضا شده نیز به مرحله امضای قرارداد میرسد.
منتظر نتایج مذاکرات وین نمیمانیم اما ...
وزیر نفت با بیان اینکه منتظر نتیجه مذاکرات وین نمیمانیم، افزود: قطعا اگر این مذاکرات به نتیجه برسد، شاهد گشایشهای بهتری خواهیم بود، زیرا در همین مدت بسیاری از شرکتهای بزرگ بین المللی دنیا به ما ایمیل زدهاند و مذاکراتشان را برای سرمایهگذاری در حوزه نفت و گاز شروع کردهاند.
اوجی از دیگر اقدامهای وزارت نفت که به بحث تأمین خوراک بر میگردد را بحث احداث واحدهای پتروپالایشگاهی اعلام کرد و گفت: متأسفانه ظرفیت پالایشگاهی ما به دلیل اینکه سرمایهگذاری در آن صورت نگرفته آنچنان نبوده، ضمن اینکه تأکید مقام معظم رهبری هم احداث واحدهای پتروپالایشگاهی بوده است.
وی به احداث واحد ۳۰۰ هزار بشکهای پتروپالایشگاهی که در لایحه بودجه آمده اشاره کرد و با بیان اینکه پتروپالایشگاهها علاوه بر تأمین سوخت و تضمین امنیت انرژی، خوراک صنعت پتروشیمی را تأمین میکنند، یادآور شد: بالغ بر ۱۲ قرارداد پتروپالایشگاهی منعقد شده که هشت قرارداد مربوط به نفت خام و چهار قرارداد هم بر پایه خوراک میعانات گازی است که بالغ بر یک میلیون و ۴۶۰ هزار بشکه ظرفیت فرآورشی میشود که به تأمین سوخت و تامین خوراک میپردازد.
وزیر نفت ادامه داد: با توجه به اینکه آییننامه تنفس خوراک را در دولت سیزدهم اصلاح و برای سرمایهگذار جذابتر کردهایم امیدواریم که سرمایهگذاریها در این بخش تسهیل شود.
اوجی تأکید کرد: با توجه به اینکه وزارت نفت بنا دارد یک واحد ۳۰۰ هزار بشکهای پتروپالایشگاهی در قالب لایحه بودجهای که به مجلس ارائه کرده را احداث کند انتظار داریم که مجلس شورای اسلامی نیز این لایحه را تصویب کند.
پیشنهاد توسعه میدانهای گازی به هلدینگهای بزرگ پتروشیمی
وی با بیان اینکه تلاش ما این است دغدغه فعالان صنعت پتروشیمی درباره تأمین خوراک را برطرف کنیم، گفت: امروز هم اعلام میکنم طی نشستهای مختلفی که با فعالان بخش پتروشیمی داشتم، با آمدن آقای علیعسگری، مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس، بیشک اتفاقهای خوبی در این بخش رقم خواهد خورد.
وزیر نفت ادامه داد: با نشستهای مختلفی که با فعالان صنعت پتروشیمی داشتیم، پیشنهاد کردیم که هلدینگهای بزرگ پتروشیمی که درآمد خوبی هم دارند یک میدان گازی را خودشان توسعه داده و از محل تولید میدان خوراک خود را تأمین کنند که آنها هم استقبال کردند که انشاءالله با کنسرسیوم شدن هلدینگهای بزرگ دغدغه بحث خوراک رفع شود.
اوجی تأکید کرد: وزارت نفت از فعالان این صنعت حمایت خواهد کرد و وظیفه ما هم این است که چتر حمایتی خود را در زمینه تحویل خوراک، سرمایهگذاری و دانش فنی داشته باشیم، امیدواریم که شاهد تحول بزرگی در این صنعت باشیم زیرا زیرساخت کامل آن وجود دارد.
شاهمیرزایی: ظرفیت تولید سالانه پتروشیمیها به ۲۰۰ میلیون تن میرسد
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی گفت: ظرفیت نصبشده صنعت پتروشیمی تا پایان برنامه هفتم توسعه به بیش از ١۴٠ میلیون تن و در یک افق ١٠ ساله و تا پایان برنامه هشتم توسعه به حدود ٢٠٠ میلیون تن میرسد.
مرتضی شاهمیرزایی در آیین گشایش پانزدهمین نمایشگاه بینالمللی ایران پلاست با تبریک ایام الله دهه فجر و گرامیداشت یاد امام راحل و همه شهیدان اظهار کرد: تولید واقعی صنعت پتروشیمی در آغاز انقلاب اسلامی سالانه تنها ۱.۵ میلیون تن بود که مقدار ناچیزی از آن محصولات پلیمری بود، اما هماکنون ظرفیت پلیمر کشور بیش از ۱۰ میلیون تن است.
وی، ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی را هم اکنون ۹۰ میلیون تن در سال اعلام کرد و افزود: پیشبینی میشود این مقدار تا پایان سال آینده به سالانه ۱۰۴ میلیون تن خواهد رسید.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی به برنامهریزیهای انجام شده برای توسعه صنعت پتروشیمی اشاره کرد و ادامه داد: ظرفیت صنعت پتروشیمی تا پایان برنامه هفتم توسعه حدود ۱۴۰ میلیون تن در سال و تا پایان برنامه هشتم توسعه حدود ۲۰۰ میلیون تن در سال خواهد بود.
انجام مذاکرات خارجی
شاهمیرزایی با بیان اینکه هماکنون مبادلات محصولات پتروشیمی با کشورهای مختلف دنیا در حال انجام است، گفت: در ماههای اخیر مذاکراتی با کشورهای بزرگ دنیا برای فروش محصولات پتروشیمی ایران صورت گرفته است.
وی به برنامههای توسعهای صنعت پتروشیمی اشاره کرد و ادامه داد: فعالان اقتصادی و مراکز پژوهشی و نوآور و فناور و همه باید به توسعه صنعت پتروشیمی ایران کمک کنند، زیرا از حدود ۱۰ سال آینده براساس آمار رسمی جهانی تقاضا برای مصرف فرآوردههای نفتی رو به صفر میل میکند، بنابراین باید سرمایهگذاریها به سمت افزایش محصولات پتروشیمی و به ویژه توسعه زنجیره ارزش باشد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تأکید بر اینکه همه سرمایهگذاریها و جهت گیریها باید به سمت توسعه صنعت پتروشیمی کشور باشد، گفت: از همه هلدینگها و سرمایهگذاران بخش خصوصی میخواهم که وارد این کارزار بزرگ شوند و این راهبرد ارزش آفرین و اشتغالزا را عملیاتی کنیم.
شاهمیرزایی از هلدینگها تقاضا کرد که در صنایعی که زودبازده نیستند، سرمایهگذاری کنند، ادامه داد: در آینده بالغ بر ۹۰ درصد از کالاها و صنعت مورد نیاز بشر باید از مسیر انواع محصولات پتروشیمی عبور کند.
دست تکتک سرمایهگذاران را صمیمانه میفشارم
وی تأکید کرد: من دست تکتک همه سرمایهگذاران بخش خصوصی را صمیمانه میفشارم و از شما که سرمایههای ماندگار و اصلی این صنعت به شمار میآیید تقاضا دارم که به راهبردها و جهتگیریهای شرکت ملی صنایع پتروشیمی به عنوان شرکت مادرتخصصی که بنابر آینده صنعتی شدن و نیازهای کشور است، توجه کنید و در این مسیر حرکت کنیم تا به اهداف بلند در آینده نایل شویم.
معاون وزیر نفت به لغو بسیاری از نمایشگاهها در شرایط شیوع ویروس کرونا اشاره کرد و افزود: برپایی پانزدهمین نمایشگاه ایران پلاست نشان از اهمیت این رویداد دارد و من تقاضا دارم که پروتکلهای بهداشتی به طور کامل رعایت شود.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی اظهار کرد: امیدوارم سال آینده بسیاری از برنامههای هدفگذاری شده دراین صنعت محقق شده باشد و جلوتر از برنامه پیش رفته باشیم.
شاهمیرزایی به قطع گاز برخی از مجتمعهای پتروشیمی در فصل سرما اشاره کرد و گفت: این موضوع به زودی رفع خواهد شد.