به گزارش گروه بهداشت و درمان خبرگزاری سلامت به نقل از وبدا، دکتر فرید نجفی معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در نشستی که در حاشیه بازدید از مرکز تحقیقات و مرکز پیشرفته جراحی های فک و صورت دانشگاه علوم پزشکی تهران در بیمارستان شریعتی برگزار شد، ضمن قدردانی از زحمات دکتر بیات رییس و متخصصان این مرکز، اقدامات انجام شده را در مقایسه با فضای کوچک این مرکز، بسیار بزرگ و چشمگیر توصیف کرد و گفت: مرکز پیشرفته جراحیهای فک و صورت دانشگاه، نمونه واقعی مراکز تحقیقاتی ترجمان دانش است.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت خطاب به متخصصان این مرکز، گفت: شما تحقیق و تولید علم، فناوری و تجاری سازی را همزمان اجرا کردید و یک نمونه کامل هستید.
دکتر نجفی فراهم کردن تمامی مدلهای لازم برای اثرگذاری دانش را در یک مرکز بسیار عالی توصیف و عنوان کرد: کار کردن در این فضای فیزیکی کوچک جای تقدیر دارد، چنین مراکزی در کشور بسیار کم است و نیاز است که این مراکز و سیستم کاری شما تکثیر و زیاد شود.
وی استفاده از تجارب افراد از جمله متخصصان این مرکز را بسیار حائز اهمیت دانست و خاطرنشان کرد: ایجاد شبکه همکار در کشور بسیار مهم است و متصل کردن مراکز با حفظ مالکیت معنوی، میتواند به تکثیر مرکزی مانند مرکز شما کمک کند و آمادهایم در این زمینهها همکاری لازم را انجام دهیم.
گروه جراحی فک دانشگاه علوم پزشکی تهران بزرگترین گروه جراحی در غرب آسیا
دکتر بیات رییس گروه فک و صورت دانشگاه علوم پزشکی تهران در ادامه این نشست به شکل گیری این مرکز اشاره کرد و گفت: در سال ۱۳۸۸ مرکز تحقیقات بنیان گذاری شد؛ در سال ۱۳۹۲ مجوز شرکت دانش بنیان را از دانشگاه دریافت کردیم و با حمایتهای دکتر عبدالهی با عنوان مرکز ساخت پروتزهای اختصاصی زیست تخریب پذیر و استفاده از تکنولوژیهای نوین درجراحیهای فک و صورت، مجوز قمر مرکز رشد فناوری سلامت را اخذ کردیم و نهایتا شرکت دانش بنیان پیشگامان طب دیجیتال مجوز دانش بنیانی را از معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری دریافت کرد.
وی ادامه داد: تنها تولید مقاله هدف این مرکز تحقیقات نبوده و سه حیطه پژوهش، فعالیتهای بالینی و تجاری سازی را مد نظر قرار دادیم.
رییس گروه فک و صورت دانشگاه درباره فعالیتهای این مرکز هم توضیح داد: پیشتر که نرم افزار طراحی نبود با روشهای سادهتر دستی و با گچ، قالب میگرفتیم و بعد که پرینتر سه بعدی به بازار آمد با موم خودمان طراحی میکردیم و پروتز میساختیم ولی امروزه این کار به صورت یک بسته خیلی بزرگ درآمده و با استفاده از اسکنرها و پرینترهای سه بعدی نرم افزارهای ایمج پروسسینگ و همچنین نویگیشن موفق شدیم سطح خدمات را به بالاترین نقطه ممکن برسانیم.
دکتر بیات استفاده از نرم افزار برای مشاهده و پیگیری کاشت پروتزها در حین جراحی با کمک نویگیشن را از ابتکارات منحصر به فرد در این مرکز دانست و گفت: در تمام دنیا برای کنترل دقت کار، پس از جراحی از بیمار اسکن گرفته میشود ولی ما توانستیم با کمک پژوهشگران این مرکز با استفاده از نویگیشن دقت کار را کنترل کنیم که این قدم بزرگی بود و دکتر نوری در این زمینه مقالاتی را ارائه کردند.
وی همچنین از تهیه اطلس خاص در این مرکز خبر داد و گفت: برای بیمارانی که تخریب دو طرفه استخوانهای فک دارند و امکان استفاده از تکنیک آینهای نیست با استفاده از ۸۰ سی تی نرمال، یک اطلس خاص تهیه شده است و مطالعات پژوهشگران این مرکز نشان داده است که این اطلس میتواند جایگزین تکنیک آینهای دربیماران با تخریب دوطرفه استخوانهای فک و صورت باشد.
رییس گروه فک وصورت دانشگاه طراحی و قالب گیری الکترونیک برای درمان ناهنجاریهای رشد و تکاملی و استفاده از ریداکش گایدها را از دیگر فعالیتها نام برد و افزود: این روش قابل گسترش به دیگر رشتهها از جمله ارتوپدی و جراحی اعصاب است.
دکتر بیات همچنین استفاده از سلولهای بنیادی و مواد قابل جذب به جای استفاده از فلز و رزین برای تولید پروتزها را از دیگر برنامههای این مرکز دانست و طرح رجیستری بیماران شکاف کام و لب و ثبت اطلاعات ۱۲۴۸ کودک در این سامانه، ۲۵۱ جراحی ارگناتیک و ۱۰۹ پروتز اختصاصی در یک سال اخیر وتربیت نیروی انسانی آموزش دیده را از دیگر فعالیتهای این مرکز نام برد.
وی دربخش دیگری از سخنان خود گروه جراحی فک دانشگاه را با حضور ۲۲متخصص با تجربه و ارزشمند و فلوشیپ جراحی فک، بزرگترین گروه جراحی در غرب آسیا دانست و اظهار کرد: این گروه از چین تا اروپا مثال ندارد و افتخار میکنم که کنارشان هستم.
تاثیر استفاده از گردشگری سلامت در شکوفایی بیشتر مرکز
همچنین در ادامه دکتر محمد رضا منظم رییس دفتر توسعه فناوری سلامت معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت نیز ضمن قدر دانی و افتخار نسبت به فعالیتهای انجام شده، گفت: کار ما کمک است در مسیری که حرکت میکنید و امیدواریم در زمینه اختصاص تسهیلات کمک شود.
دکتر منظم استفاده از گردشگری سلامت را در شکوفایی بیشتر مرکز موثر دانست.
گفتنی است؛ در این دیدار دکتر اکبرعبدالهی رییس مرکز رشد فناوریهای سلامت دانشگاه، دکتر فرنوش محمدی عضو هیات علمی بیمارستان شریعتی و گروه جراحی فک و صورت، دکتر نوری پژوهشگر مرکز تحقیقات جراحیهای فک و صورت دکتر زند وکیلی مدیر عامل شرکت دانش بنیان پیشگامان طب دیجیتال نیز حضور داشتند.
براساس این گزارش، دکتر نجفی در پایان این دیدار، از پرینتر سه بعدی و دیگر بخشهای مرکز بازید کرد.