HPV چیست؟
اچ پی وی (
human papillomavirus) یک گروه از ویروس های بسیار رایج و بسیار عفونی است که ممکن است در طول فعالیت جنسی از طریق تماس پوست به پوست به اشتراک گذاشته شود. به گفته سازمان بهداشت جهانی، بیش از 100 نوع HPV وجود دارد؛ 13 مورد از آنها خطر بالایی دارند، به این معنی که آنها به عنوان ایجاد کننده سرطان شناسایی شده اند. بسیاری از گونه های HPV وجود دارند که خوش خیم هستند و باعث مشکلات بسیاری نمی شوند، اما HPV نیز با سرطان های مقعد، واژن و آلت تناسلی ارتباط دارد. از 100 نوع، دو نوع (16 و 18) وجود دارد که 70 درصد منجر به سرطان دهانه رحم و ضایعات گردنی می شود. انواع 6 و 11 این ویروس عامل ایجاد سرطان نیستند اما می توانند باعث ایجاد زگیل تناسلی و پاپیلوماتوز تنفسی شوند که موجب رشد تومور در دستگاه تنفسی می شود. اکثر مردم نمی دانند که HPV دارند و علائم HPV اغلب به خودی خود روشن می شود. بسته به نوع ویروس HPV، علائم عفونت ویروس پاپیلومای انسانی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- زگیل تناسلی معمولا سفید است و به شکل گل کلم رشد می کند. زگیل تناسلی ممکن است ناراحتی یا درد ایجاد کند، اما معمولا خارش ندارد. زگیل های تناسلی در زنان اغلب بر روی عفونت ظاهر می شود اما ممکن است در داخل واژن، در رحم یا در اطراف مقعد نیز دیده شود. در مردان، زگیل های تناسلی به طور معمول بر روی آلت تناسلی یا پوست بیضه یا در اطراف مقعد یافت می شود.
- زگیل های معمول برآمدگی های خفیف که معمولا روی دست ها، انگشتان یا آرنج ها یافت می شوند.
- زگیل کف پایی زگیل های سخت، دانه ای و گوشتی که بر روی کف پاها ظاهر می شوند. این نوع زگیل ها ممکن است در حین ایستادن، درد ایجاد کنند. از آنجا که HPV بسیار مسری است، به سرعت شیوع پیدا می کند؛ حتی از طریق حوله فرد مبتلا به شخص دیگر انتقال می یابد. هنگام راه رفتن در اطراف مکان های عمومی، مانند استخرهای عمومی یا سالن های ورزشی، حتما کفش یا صندل بپوشید.
- زگیل های صاف بسته به نوع اچ پی وی، زگیل های مسطح ممکن است بر روی صورت و پاها در زنان و در ناحیه ریش در مردان ظاهر شوند.
- زگیل های دهانی این ضایعات ممکن است در دهان ایجاد شوند.
HPV-16 یک زیر مجموعه خطرناک است که می تواند منجر به سرطان دهان و حلق شود. نشانه های سرطان دهانی HPV عبارتند از:
- مشکل در بلع
- سرفه خونی
- یک توده در گردن یا گونه
- خس خس و گرفتگی صدای مداوم
- گلو درد
- درد فک یا تورم
- بی حسی زبان
- گوش درد مداوم
- کاهش وزن نامعلوم
- بزرگ شدن غدد لنفاوی
عوامل خطرساز HPV و علل آن
تقریبا هر فردی که از نظر جنسی فعال است، در برخی موارد به ویروس HPV مبتلا خواهد شد. چگونه به اچ پی وی مبتلا می شوید؟ معمولا بر اثر رابطه جنسی تناسلی یا مقعدی صورت می پذیرد؛ اما می تواند از طریق رابطه جنسی دهانی نیز گسترش یابد. از آنجا که HPV از طریق تماس پوست به پوست گسترش می یابد، نیاز به مقاربت جنسی برای ابتلا به آن نیست. در حقیقت، گاهی اوقات یک مادر آلوده می تواند نوزاد را هنگام زایمان آلوده کند. اکثر افرادی که از لحاظ جنسی فعال هستند، در معرض خطر ابتلا به HPV قرار دارند، اما خطر ابتلا به این بیماری را می توان با استفاده از کاندوم یا اجتناب از رابطه جنسی به طور کامل کاهش داد.
چگونه HPV را درمان کنیم ؟
آیا می توانید HPV را درمان کنید؟ اکثر موارد زگیل های تناسلی به خودی خود برطرف می شوند اما برای عفونت HPV هیچ درمانی وجود ندارد. با این حال ممکن است بخواهید بدانید چگونه اچ پی وی را درمان کنید (دقت کنید که علائم درمان می شوند اما هنوز درمانی برای خود ویروس یافت نشده است) درمان HPV ممکن است شامل داروهای ضد ویروسی، داروهای موضعی یا جراحی جزئی باشد. برای تشخیص اینکه HPV دارید یا خیر باید به پزشک مراجعه کنید. اگر باردار هستید یا احساس می کنید که قرار است باردار شوید، قبل از شروع هرگونه درمان با پزشک خود صحبت کنید. همچنین یکی از بهترین راه های جلوگیری از ابتلا به ویروس اچ پی وی، استفاده از کاندوم در رابطه های جنسی است. اگرچه هیچ درمانی برای HPV وجود ندارد اما می توانید با واکسن اچ پی وی از ابتلا به آن پیشگیری کنید. سه واکسن برای HPV وجود دارد : گارداسیل، سرواریکس و گارداسیل-9 ( نه گانه ) . هر دو گروه مردان و زنان می توانند واکسینه شوند. مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها توصیه می کنند که تمام پسران 11 تا 12 ساله واکسینه شوند و مردان در سن 21 سالگی و زنان تا سن 26 سالگی واکسینه شوند، اگر تا قبل از آن واکسینه نشده اند. البته، نگرانی ها در مورد واکسن نیز وجود دارد. مهم است که توجه داشته باشید ممکن است عوارض جانبی به خصوص در Gardasil-9 رخ دهد. عوارض جانبی ممکن است شامل: درد، تورم، قرمزی، خارش، کبودی، خونریزی، توده در محل عفونت، سردرد، تب، سرگیجه، خستگی، اسهال، درد شکم و گلودرد. اگر تصمیم به واکسینه شدن دارید، حتما با پزشک در رابطه با نگرانی ها و عوامل خطر صحبت کنید. همچنین اگر واکسینه نکنید، ممکن است متعجب شوید که چگونه آن را درمان کنید! در ادامه با مجله پزشکی دکتر سلام همراه باشید تا به درمان HPV فراتر از واکسن آن بپردازیم.
چگونه HPV را به طور طبیعی درمان کنیم؟
رژیم یک رژیم غذایی حذف کننده زگیل مملو از مواد غذایی ضدویروسی بخورید. کمک به جلوگیری از ایجاد زگیل و یا از بین بردن آنها با مصرف غذاهای تقویت کننده ایمنی بدن:
- غذاهای غنی از ویتامین C مانند میوه مرکبات، فلفل دلمه ای و توت فرنگی.
- غذاهای پروبیوتیک مانند سبزیجات تخمیر شده مانند کیمچی یا کلم ترش.
- سبزیجات برگ سبز، که ویتامین A و مواد معدنی مهم را ارائه می دهند.
- غذاهای غنی از سلنیوم مانند آجیل برزیلی و ماشروم.
- پنیرهای خام گرفته شده از شیر بز، شیر گوسفند و شیر گاو.
- کامبوچا، یک چای تخمیر شده غنی از ویتامین B و پروبیوتیک.
- کفیر نارگیل یا کفیر شیر بز؛ دارای پروبیوتیک زیادی است. ( نسخه شیر بز حاوی مقادیر بیشتری است )
گیاهان ضد ویروسی گیاهان ضد ویروسی را برای تقویت سیستم ایمنی بدن و مهار ویروس ها و همچنین حمایت از قلب و عروق، هضم آسان تر و ضد التهاب، مصرف کنید. شما می توانید گیاهان ضد ویروسی را به عنوان چای دم کرده و یا روغن گیاهی مورد مصرف قرار دهید. 10 گیاه ضد ویروسی برتر عبارت است از :
- آقطی
- مخروطسانان
- کالاندولا
- سیر
- ریشه آستاگالوس
- پنجه گربه
- زنجبیل
- ریشه شیرین بیان
- برگ زیتون
- مرزنگوش یا روغن آن
روغن های ضروری نه تنها می توانید از روغن های ضروری ساخته شده از گیاهان ضد ویروسی که در بالا ذکر شده استفاده کنید، بلکه می توانید سایر روغن ها همانند روغن درخت چای نیز استفاده کنید. روغن درخت چای بخاطر خواص ضد میکروبی شناخته شده است و می تواند بعنوان یک پماد موضعی، هنگام ترکیب با روغنی همانند روغن نارگیل مفید واقع شود.
ضد زگیل خانگی آیا می توانید از شر زگیل های تناسلی خلاص شوید؟ شما می توانید از روغن درخت چای که در بالا نیز گفته شد، برای حذف زگیل های تناسلی و مقعدی استفاده کنید. اما از روغن اورگانو یا مرزنگوش استفاده نکنید؛ چراکه باعث تحریک و سوزش پوست حساس می شود.
3 راه برای پیشگیری از ابتلا به HPV
از آنجا که هیچ راه درمانی برای HPV وجود ندارد، بهترین گزینه پیشگیری است. غیر از اینکه هیچگونه فعالیت جنسی نداشته باشید، موارد زیر را نیز می توانید انجام دهید:
- از کاندوم استفاده کنید کاندوم یک روش پیشگیری کامل نیست چراکه ویروس اچ پی وی از طریق تماس پوست به پوست گسترش می یابد؛ با این حال استفاده از کاندوم می تواند گزینه خوبی باشد و از شما در برابر بیماری های آمیزشی محافظت کند.
- با هر کسی که علائم قابل مشاهده اچ پی وی دارد، رابطه جنسی برقرار نکنید اساسا، اگر شریک زندگیتان زگیل های تناسلی یا دهانی داشته باشد، عاقلانه نیست که با او رابطه جنسی داشته باشید.
- فقط با همسر خود رابطه جنسی داشته باشید محدود کردن تعداد شرکای جنسی خطر ابتلا به عفونت HPV و یا هر عفونت STD ( بیماری های آمیزشی جنسی ) را کاهش می دهد.