تاریخ انتشار: ۱ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۱:۳۰
به گزارش طبنا(خبرگزری سلامت)، آنفلوآنزای پرندگان نوعی بیماری ویروسی محسوب شده که انواع مختلفی دارد و این نوع ویروسها در پرندگان، پستانداران و انسان اثر میگذارند. چند روزی است که از رسانهها، گروههای مختلف تلگرامی و حتی در جمعهای دوستانه خبرهایی مبنی بر شیوع آنفلوآنزای پرندگان به گوش میرسد و این مسئله سبب نگرانی خانوادهها و جامعه شده است که مبادا با نزدیک شده به پرندگان یا خوردن مرغ یا تخم مرغ آنها دچار این بیماری شوند. با وجود معدوم سازی تعدادی زیادی از این پرندگان نمیتوان جلوی ورود پرندگان مبتلا را گرفت چراکه این مسافران هوایی از کشورهای اطراف و از شهری به شهر دیگر در حال حرکت و کوچ کردن هستند و اگر حامل بیماری باشند آن را به سایر طیور و انسان منتقل خواهند کرد. آنفلوآنزای مرغی چیست؟
آنفلوآنزای پرندگان یا مرغی نوعی آنفلوآنزای حيوانی است که با یک عفونت ویروسی در پرندگان به وجود میآید. شكل شديد و كشنده آنفلوآنزای مرغی شروع ناگهانی داشته و از شدت بالایی برخوردار است و به سرعت سبب مرگ میشود. پرندگان دريايی و بهخصوص اردکهای وحشی، مخازن طبيعی ويروس اين بيماری هستند و در برابر ابتلا به بيماری مقاوماند درحالی که پرندگان اهلی نظيرمرغ و بوقلمون بسيار حساس هستند. این بیماری میتواند همه گیر شود و انسان را نیز مبتلا کند. پرندگان آلوده به این ویروس میتوانند توسط مدفوع و یا بزاق خود در مدت 10 روز این ویروس را منتشر کنند. ویروس آنفلوآنزای مرغی برای مدت زمان طولانی در یک محیط زنده میماند و بیماری ممکن است با لمس کردن منتقل شود. بنابراین در صورتی که مرغ یا سایر طیور را نگهداری میکنیم و آنها ناگهان بمیرند، باید از تماس با لاشه آنها اجتناب کنیم و به مسئولان بهداشتی اطلاع دهیم. البته در صورتی که مرغ و تخم مرغ کاملا پخته شوند (با حرارت بالای 70 درجه) خوردن آنها هیچ خطری ندارند. واکسن آنفلوآنزای پرندگان برای انسان وجود دارد؟
دکتر ایمان معماریان، دامپزشک حیات وحش، در گفتوگو با طبنا(خبرگزاری سلامت)، درباره آنفلوآنزای پرندگان میگوید: آنفلوآنزای پرندگان یک بیماری فوق حاد ویروسی است که در دنیا مطرح شده و درایران انواع مختلفی دارد که امسال نیز در کشور ما شایع شده است. در صورت رعایت نکردن نکات لازم یا تماس با لاشه این پرندگان، ویروس میتواند به انسان منتقل شود و افراد در صورت مشاهده آن باید بلافاصله به مسئولان مرتبط به دام و طیور از طریق سامانه ۱۵۱۲ اطلاع دهند. معماریان ادامه میدهد: انتقال ویروس آنفلوآنزای حاد پرندگان بلافاصله سبب مرگ آنها میشود و در برخی از پرندههای مهاجر همراه با علائمی عصبی، پیچ گردن و برگشت سر به عقب همراه است البته بدون هیچ علائمی نیز در پرندگان و طیور نیز ممکن است وجود داشته باشد.و با وجود خطرناک نبودن فضولات پرندگان اما همچنان بهتر است افراد از تماس مستقیم با فضولات طیور خودداری کنند. این دامپزشک در پاسخ به این سوال که آیا واکسن آنفلوآنزای پرندگان جهت پیشگیری از آن برای انسان نیز وجود دارد؟ میگوید: آنفلوآنزای پرندگان انواع گوناگونی دارد . بنابراین واکسن انسانی آن تولید نمیشود ولی برای پرندگان واکسن وجود دارد که هرساله باید تغییرات لازم بر آن انجام و مطابق استانداردهای جهانی باشد. راههای پیشگیری از آنفلوآنزا دکتر مسعود مردانی، عضو کمیته کشوری آنفلوآنزا نیز به طبنا میگوید: در ماههای گذشته موارد جدیدی از انتقال ویروس آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان با گونه H5N6 در نواحی شمالی کشور به ویژه گیلان مشاهده شده که پس از مدتی به مناطق اطراف تهران گسترش پیدا کرده است. این مسئله سبب معدوم سازی تعداد زیادی از طیور مبتلا به آنفلوآنزا شده که حدود 2 هزار میلیارد تومان به کشور خسارت وارد کرده است. وی ادامه میدهد: در جهان تنها 18 نفر در چین به آنفلوآنزای H5N6 مبتلا شده و پس از آن بلافاصله جان خود را از دست دادهاند که خوشبختانه در ایران تاکنون فردی مبتلا نشده است. در چند هفته اخیر در سطح کشور نزدیک دریاچه چیتگر آنفلوآنزای H5N8 مشاهده شده است که این نوع از آنفلوآنزا قابل انتقال به انسان نیست اما آنچه که بسیار حائز اهمیت است هوشیار بودن مردم جهت جلوگیری از ابتلا به این ویروس است تا خطری گریبانگیر آنها نشود. مردانی تاکید میکند: جهت پیشگیری از ابتلا به آنفلوآنزای پرندگان ضرورت دارد که مردم از شکار و مصرف گوشت این حیوانات و پرندگان وحشی خودداری کنند چراکه گوشت آنها میتواند حامل ویروس باشد همچنین از نگهداری مرغ، ماکیان و پرندههای خانگی پرهیز کنند و اگر مجبور به نگهداری از این پرندگان هستند از تماس مستقیم با آنها خودداری کرده و در صورت مشاهده لاشه آنها، به نزدیکترین محل دامپزشکی مراجعه کنند تا موضوع توسط مسئولین مورد بررسی کامل قرار بگیرد. چه افرادی در معرض خطر قرار دارد؟ عضو کمیته کشوری آنفلوآنزا با اشاره به اینکه شکارچیان، افراد دارای پرندگان خانگی، کارگران مرغداریها، دامپزشکان، تکنسینهای دامپزشکی و افرادی که به نوعی با طیور در ارتباط هستند، ممکن است در معرض خطر آنفلوآنزای مرغی قرار بگیرند، میگوید: آنچه که بسیار حائز اهمیت بوده این است خانمهای خانهدار در هنگام تمیز کردن مرغ از دستکش یکبار مصرف استفاده کنند و بلافاصله دستکش را در سطل زباله انداخته و دستان خود را با آب و صابون بشویند. البته در حال حاضر پخت گوشت پرندگان و تخم مرغ با محدودیتی مواجه نبوده و مردم میتوانند با خیال راحت از آن استفاده کنند.