به گزارش طبنا(خبرگزاری سلامت)، دکتر علیرضا رییسی در همایش بهبود تغذیه در جامعه کارکنان با اشاره به این که ریشه اصلی بسیاری از بیماریها، در نوع تغذیه است، افزود: با تغذیه سالم میتوان تا ۸۰ درصد از بروز بیماریهای قلبی و عروقی، ۹۰ درصد از بروز دیابت نوع دو و ۳۰ تا ۴۰ درصد از بروز سرطانها پیشگیری کرد.
وی افزود: مهمترین علت مرگها، بیماریهای غیرواگیر است و ۴۴ درصد مرگهای ناشی از بیماریهای غیرواگیر قبل از سن ۷۰ سالگی رخ میدهد و در دنیا، ۱۱.۸ میلیون مرگ به دلیل بیماریهای غیرواگیر است و ۴۸ درصد مرگ ناشی از بیماریهای غیرواگیر، در قبل از سن ۷۰ سالگی در کشورهای با درآمد کم و متوسط اتفاق میافتد.
معاون بهداشت با اشاره به این که از ۱۹ عامل خطر مرگ در جهان، ۱۰ فاکتور مرتبط با تغذیه است، گفت: بیش از ۵۰ درصد عوامل مرگ، ریشه در تغذیه دارد و در ایران در سال ۸۰، ۵۷ درصد بار بیماریها، مربوط به بیماریهای غیرواگیر و در سال ۹۰، ۷۴ تا ۷۶ درصد بار بیماریها مربوط به بیماریهای غیرواگیر است.
رییسی افزود: الگوی غذایی نامناسب و مصرف غذای ناسالم، پرفشاری خون، چاقی، تحرک ناکافی، سیگار، دیابت، آلودگی هوا، کلسترول بالا، خطرات شغلی و مصرف مواد مخدر به ترتیب ۱۰ عامل خطر اول در ایران هستند.
وی با بیان این که در ایران، ۵۸ درصد مردم اضافه وزن دارند، افزود: همچنین چاقی شکمییکی از عوامل شناخته شده بیماریهای قلبی و عروقی است و میزان چاقی شکمیدر مردان بیشتر از زنان است .
به گفته وی، براساس توصیه سازمان جهانی بهداشت، میزان نمک مصرفی باید کمتر از ۵ گرم در روز باشد اما مردم ما روزانه ۹.۱ گرم نمک مصرف میکنند یعنی آقایان ۱۰ گرم و زنان ۸.۴ گرم نمک مصرف میکنند.
وی افزود: براساس مطالعه Steps در سال۹۵، ۹.۵ درصد افراد بالای ۲۵ سال، قند خون بالا و 48 درصد افراد بالای ۲۵ سال، کلسترول بالا دارند یعنی از هر دو نفر ، یکی از آنها کلسترول بالا دارد و ۲۷ درصد افراد بالای ۲۵ سال در کشور، فشارخون بالا دارند یعنی از هر ۴ نفر یکنفر فشار خون بالا دارد.
رییسی با تاکید بر این که تعداد روزهای غیبت از کار به دلیل بیماری در کارکنان چاق دو برابر کارکنانی است که وزن مطلوب دارند، گفت: کمبود آهن، بازده کاری کارکنان را تا ۳۰ درصد کاهش میدهد و تغذیه نامناسب کارکنان، موجب هزینههای مستقیم و غیر مستقیم میشود و با تغذیه مناسب در محیط کار میتوان ضرر و زیان ناشی از بیماریهای مزمن را کاهش داد.
معاون بهداشت افزود: باید افراد بالای ۵۰ سال، کمتر از ۱۵۰۰ میلی گرم و افراد زیر ۵۰ سال، کمتر از ۲۳۰۰ میلی گرم نمک مصرف کنند.
رییسی ضمن اشاره به تدوین بسته سلامت کارکنان، گفت: بسته سلامت کارکنان براساس بند ۸ شورای عالی سلامت و امنیت غذایی در سال ۹۴ تهیه و به کلیه دستگاههای اجرایی ابلاغ شد.
رییسی افزود: براساس این بسته، دستگاههای اجرایی مکلف به تدوین برنامه عملیاتی بهبود وضعیت سلامت کارکنان خود براساس بسته پایه خدمات سلامت کارکنان دولت هستند.
معاون بهداشت با بیان این که براساس آمارها حدود ۸.۵ میلیون کارمند در دستگاههای اجرایی مشغول به کارهستند، افزود: تشکیل کمیته راهبردی بهبود تغذیه کارکنان متشکل از نمایندگان دستگاههای اجرایی، ابلاغ بسته اجرایی تغذیه کارکنان در قالب بسته سلامت، تدوین برنامه عملیاتی بهبود تغذیه کارکنان در هر دستگاه اجرایی، برگزاری دورههای آموزشی ضمن خدمت در زمینه تغذیه سالم، اجرای دستورالعمل تغذیه در غذاخوریها، پایش و نظارت بر کیفیت تغذیه در غذاخوریها و ارائه گزارش عملکرد به دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی از اقدامات معاونت بهداشت در آینده است.
نظر شما