دکتر محمود تولایی در گفتوگو با طبنا(خبرگزاری سلامت)، به مناسبت روز جهانی معلولیت درباره شایعترین مشکلات ژنتیکی اظهار کرد: بر اساس بررسیهایی که در انجمن ژنتیک ایران صورت گرفته است اقداماتی در غالب فرهنگ سازی و آموزش به خصوص برگزاری دورهها و کارگاههای آموزشی برای پیشگیری از اختلالات ژنتیکی انجام میگیرد.
وی با بیان اینکه خانوادههایی که از تمکن مالی کمتری برخوردارند بیشتر در معرض آسیبهای ژنتیکی قرار دارند، افزود: در این خانوادهها حتی اگر بیماری ژنتیکی شناسایی شود به دلیل مشکلات مالی محدودیتهایی در انجام آزمایشهای ژنتیک است.
رئیس انجمن ژنتیک ایران ادامه داد: افرادی که از تمکن مالی برخوردار نبوده و تحت پوشش بهزیستی و کمیته امام خمینی (ره) هستند میتوانند به آزمایشگاه سلاسه این انجمن مراجعه کنند تا مشاوره ژنتیک و آزمایشهای مربوطه برای آنها انجام شود.
تولایی خاطر نشان کرد: در حاشیه جنوبی تهران بیماریهایی همچون ناشنوایی و کمبینایی بیشتر مشاهده میشود که ریشه ژنتیکی دارد بنابراین رعایت اصول مهم به خانوادهها سبب شده تا زنجیره تداوم این بیماریها شکسته شود همچنین عقب ماندگیهای ذهنی و حرکتی از شایعترین بیماریهای ژنتیکی است که با مدیریت صحیح قابل کنترل است.
وی با اشاره به اینکه مسائل اخلاقی و ناسازگاریها سبب شده تا افراد همچون گذشته به ازدواجهای فامیلی روی آورند، گفت: مشاوره ژنتیک در این افراد از اهمیت ویژهای برخوردار است چراکه این امر سبب شده تا هشدارهای لازم در خصوص بروز بیماریهای ژنتیکی به آنها داده شود و در صورت لزوم مورد غربالگری قرار گیرند.
رئیس انجمن ژنتیک ایران یادآور شد: بیماریهای ژنتیکی درصد وقوع کاملا متفاوتی دارند اما در ازدواجهای فامیلی سبب شده تا زمانی که حتی یکی از زوجین ژن مغلوبی داشته باشند 50 درصد احتمال داشته تا ژن معیوب بروز کند بنابراین در ازدواجهای فامیلی که سابقه عقب ماندگی و معلولیت در آنها وجود دارد ضرورت داشته که تحت مشاوره و غربالگری ژنتیک قرار گیرند و در صورت مشاهده جنین معیوب سقط درمانی برای آنها انجام شود.
تولایی با تاکید بر اینکه بیماریهای ژنتیکی روبه گسترش است، گفت: در بخش معلولیتها و عقب ماندگیهای ذهنی و به خصوص سندرومهایی که بروز میکند، ریسک 5 تا 10 درصدی وجود دارد که ژنتیک شانس ابتلا به آن را به طور چشمگیری افزایش میدهد به خصوص در افرادی که دارای یک پدربزرگ یا مادربرزگ مشترک هستند.
وی خاطرنشان کرد: تمام صفات و ویژگیهای ظاهری و رفتاری متاثر از ژنهای یک فرد میتوانند متناسب با شرایط، آموزش و تغذیه فرصت ظهور پیدا کنند و ژن پتانسیل محیطی و اکتسابی نیز تحت عنوان اپی ژنتیک شناخته شده میتواند زمینه بروز برخی از تواناییها، عارضه و بیماری را فراهم کنند.
رئیس انجمن ژنتیک ایران اضافه کرد: بهتر است تمامی مادرانی پیش از بارداری مشاورههای ژنتیک برای آنها انجام شود و به محض تشکیل جنین و انعقاد نطفه آزمایشهای مربوطه برای آنها انجام شود.
نظر شما