به گزارش طبنا(خبرگزاری سلامت) از پایگاه خبری سازمان غذا و دارو دکتر بهروز جنت در همایش ملی روز جهانی غذا گفت: استفاده از برچسب نشانگر تغذیه صددرصد اجرایی شده است اما در بازار هنوز به طور کامل از برچسب جدید استفاده نمیشود.
وى ادامه داد: در سازمان غذا و دارو از این قبیل همایشها برای تشویق تولیدکنندهها استفاده میکنیم و برای اهدای نشان سلامت گاهی به سمت ارتقا ایمنی و در مواردى به سمت کاهش مصرفنمک و کاهش کربوهیدراتهای ساده، چربی و اسیدهای چرب ترانس و ترویج محصولات پروبیوتیک پیش رفتیم.
با بيان اينكه امسال تمرکز روی کمبود ویتامین دی ٣ است، افزود: آقایان نیزمانندخانمها با کمبود این ویتامین و پوکی استخوان دست پنجه نرم میکنند که به علت محدود بودن زمان استفاده از نور آفتاب است، زيرا ما بیشتر در محیط بسته زندگی میکنیم و نور uv کمتر در دسترس ماست كه باعث شده بیماری و سو تغذیه گسترش پیدا کند.
وى ادامه داد: امسال به تولیدكنندگان نشانایمنی اهدا مىشود که محصولاتشان حاوی ویتامین دی۳ باشد، این نشانایمنی به خارج از مرزهای ایران نیز گسترش پیدا کرده است و برخی از صادر کنندگان با لزوم وجود این نشان برای صادرات مواجهاند.
جنت گفت: فرآیندی که در کشور اتفاق افتاده بر مبنای همکاری بوده است و سازمان بهداشت جهانی نیز همکاری بین وزارت صنایع و وزارت بهداشت را تایید کردند و از ایران به عنوان سخنران اصلی در مجمع اروگوئه دعوت کردند و وزیر بهداشت در این مجمع دستاوردهای موفق ایران به ویژه در حوزه غذا و دارو را بیان میکند.
وى عنوان كرد: براى كنترل اصالت و سلامت موادغذايى نظام رهگيرى رديابى كه با برچسب سلامت آن را مى شناسند، ايجاد كرديم و هيچ كالاى وارداتى با مجوز ورود و مورد تاييد وجود ندارد كه برچسب اصالت سلامت نداشته باشد و اگر محصولى برچسب نداشت مورد تاييد سارمان غذا و دارو نيست.
جنت بيان كرد: برخى میخواهند محصولات وارداتى خود را بفروشند و با بازى روانى مىگويند محصول ما مورد تاييد است، بيش از ٩٥ درصد محصولات بدون برچسباصالت، تقلبى هستند يا اگر تقلبى نباشند شركت توليدكننده در صورت آسيب به سلامت فرد هيچ پاسخگويى ندارد زيرا محصول خود را به ايران نفروخته است.
وى با بيان اينكه هميشه متخلف در حوزه غذا وجود دارد، گفت: برخى وقتى ديدند بازار سوداگرى با برچسب اصالت كمرنگ مىشود برچسب تقلبى ايجاد كردند كه توجه به اين موضوع به اطلاعرسانى رسانهها و كمک مردم بر مىگردد مهم اين است كه مردم برچسب را كنترل كنند و اسم كامل آن برچسب كنترل و اصالت محصولات است و به همين دليل مردم بايد با پيامک، اپليكشن اين برچسب را كنترل كنند.
وى با اشاره به برخى برچسبهاى تقلبى افزود: برخى برچسبتقلبى توليد كردند و يک مركز پيامک جعلى ايجاد كردند كه مردم در صورت پيامك به اين شماره پاسخ درست دريافت مىكردند شماره مورد تاييد سازمان غذا و دارو براى كنترل برچسب اصالت ٢٠٠٠٨٨٢٢ است كه درصورت ارسال پيامک پاسخ درست دريافت مىكنند در چک كردن با اپليكشن عكس محصول نيز وجود دارد.
مدیر کل امور غذایی، آرایشی و بهداشتی سازمانغذا و دارو تصريح كرد: هيچگاه جعل و تقلب در دنيا صفر نمىشود، توليد برچسب جعلى و راه اندازى مركز پيامكى تقلبى 2 راهى بود كه متقلبان از آن استفاده كردند البته در چند ماه گذشته تيمى كه ٩ سرشماره جعلى ايجاد كرده بودند با كمک قوه قضاييه دستيگر شدند.
جنت با اشاره به چراغ راهنماى تغذيهاى روى موادغذايى گفت: چراغراهنمايى رنگى روى موادغذايى براى هدايت مردم در انتخاب موادغذايى متناسب نياز است زيرا كودكان و نوجوانان به كالرى بالاترى نياز دارند و افراد پشتميز نشين به محصولات كمكالرىتر نيازمند هستند.
مدیر کل امور غذایی، آرایشی و بهداشتی سازمانغذا و دارو گفت: ما به عنوان حاكميت وظيفه نظارت كنترل و ايجاد ابزارى نظارتى براى كمک گرفتن از مردم است زيرا ممكن است ١٠٠ ميليون نمونه محصول توليد شده باشد و ناظرى كه مىتواند همه محصولات را كنترل كند مردم هستند.
وى افزود: 2 سياست در زمينه چراغراهنماى تغذيهاى داريم يكى اينكه فرهنگسازى است و ديگرى اينكه روى همه محصولاتغذايى چراغ راهنماى تغذيهاى زده شود و تلاش مىكنيم به كمک رسانهها در اين زمينه فرهنگسازى كنيم و درصد بالايى از مردم توجهى به چراغ راهنماى تغذيهاى ندارند البته محصولى ممكن است كه تمام رنگها آن قرمز باشد اما فردى نياز به كالرى بالا بايد اين محصول را استفاده كند.
چالش تراريخته در كشور با اشاره به وضعیت محصولات تراریخته در ایران و نگرانیهای موجود در این زمینه، گفت: چالشی که در کشور ما وجود دارد به دلیل اين است كه اطلاعرسانیها شفاف نيست و این محصولات در دنیا از 2 جنبه بررسی میشوند. اول از لحاظ زیست محیطی و دوم از لحاظ سلامت محصولات است. بیشترین چالشی که در جهان وجود دارد از لحاظ زیستمحیطی و حفظ گونهها و تنوع گونهها است.
وی افزود: محصولاتی که رخداد آنها در کمیتههای مختلف در کشورهای مختلف از لحاظ سلامتی به تایید میرسد قابلیت مصرف در تمام کشورها را بعد از تایید کمیتههای علمی کشورهای مقصد دارند، در حوزه سلامت کلیه کالاهایی که وارد کشور میشوند از مواد اولیه تا فرآوری شده، آنهایی که ماده اولیهشان به صورت تجاری تعریف شده اند که به صورت تراریخته نیز تولید میشود، از جمله سویا، ذرت و برخی محصولات پنبهدانه و محصولات کلزا، تمام محصولات وارداتیرا وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو از مبادی رسمی کنترل میشوند.
وى با بيان اينكه برنجهاى داخلى هنوز ساماندهى نشده است گفت: در كشور ما بسيارى از مشاغل خرده مالكى است يعنى توليد كننده خودش محصول را بستهبندى و به فروش مىرساند و ما با وزارت جهادكشاورزى و بسيج سازندگى به سمتى مىرويم تا محصولاتى كه به صورت خردهفروشى عرضه مىشود با ايجاد كارگاههاى شناسهدار ساماندهى كنيم تا قابليت رديابى، رهگيرى و شناسهدار شدن پيدا كنند زيرا در اين صورت كنترل و نظارت سادهتر مىشود.
وى افزود: ممكن است چند برنج با يک نام وارد بازار شود به همين دليل رديابى آن براى پاسخگويى درست ممكن نيست، اين گونه محصولات چون شناسنامه مالك وجود ندارد مشكل انهدام و اصلاح محصول براى ورود مجدد به بازار دارند.
جنت از شناسنامهدار شدن كشاورزان و زمينهاى كشاورزى با كمك وزارت جهادكشاورزى خبر داد و گفت: در گام اول محصولات پرمصرف غذايى توليدى در كشور شناسنامهدار مىشوند.
مدیر کل امور غذایی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو خصوص روغن پالم گفت: در این رابطه دو مشکل بروز كرد، اول تقلب برای استفاده تولید کنندگانی بود که اجازه استفاده از این روغن را نداشتند و دوم اينكه هر محصولی باید به میزان مشخص استفاده شود.
وى افزود: اختلاف قیمت زیاد این روغن باعث شد تولیدکنندگان و واردکنندگان به سمت روغن گیاهی ارزان قیمت حرکت کنند و به همین دلیل وزارت بهداشت برای کنترل این موضوع به صورت قهری برخورد کرد؛ یعنی به شدت کنترل انجام شد و واردات كنندگان باید از سازمانغذا و دارو سهمیه واردات میگرفتند.
جنت ادامه داد: خوشبختانه از ابتدای سال ۹۵ و انتهای سال ۹۴ با راهاندازی سامانه ttac درسازمانغذا و دارو، سهمیهبندی حذف شد، اما این سامانه به دقت هر چیزی که از گمرک خارج یا ثبت سفارش میشود را کنترل میکند و عددها و رقمهای دقیق داده میشود.
وی با بیان اینکه در سال ۹۲ و ۹۳ تقریبا ۷۲۰ هزار تن واردات پالم داشتیم، تصريح كرد: سازمان غذا و دارو با محاسباتی که انجام داد این میزان را به ۴۲۰ هزار تن در سال رساند، متخصصان تغذیه و سازمان غذا و دارو توصیه میکنند مردم در مصرف روغن به تنوع توجه داشته باشد.
جنت با بيان اينكه واردات پالم كاهش پيدا كرده است، عنوان كرد: سال ٩٤ تمام ٤٢٠ هزارتن واردات شد اما در سال ٩٥ واردات كمتر شد و به بيش از ٣٠٠ هزار تن رسيد .
جنت در پاسخ به سوالى مبنى بر اينكه تبليغات مختلف در زمينه مصرف انواع روغن وجود دارد و مردم سردرگم هستند، گفت: يكى از موضوعاتى كه وجود دارد اين است كه يكى از سختترين علوم تجربى حوزه غذاست زيرا ٢٠ سال بعد عوارض استفاده از يک محصول غذايى مشخص مىشود و شاهد آن هستيم كه به صورت دورهاى مصرف يک روغن به شدت در كشور به دنبال تبليغات افزايش پيدا مىكند.
مدیر کل امور غذایی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو ادامه داد: بايد تنوع مصرف و منابع غذايى را الگوى خود قرار بدهيم زيرا وقتى به يک نوع ماده رجوع مىكنيد ممكن است يک مخاطره وجود داشته باشد و با تكرار مصرف آن مخاطرهها در بدن تجميع شود و به سلامت فرد آسيب برسد.
جنت با اشاره به روغن هاى جامد و بحث حذف آن از سبدغذايى مردم گفت: ما با شكل فرآوردهها مشكلى نداريم اما وقتى روغن ها جامد بودند 2 نشانگر براى ما وجود داشت يعنى اين امكان وجود داشت اسيدچرب اشباع و ترانس بالا باشد تلاش سازمانغذا و دارو اين است كه اسيد چرب ترانس به صفر برسد.
وى افزود: برخى توليدكنندگان روغنهاى جامد وقتى مجبور مىشدند كه اسيد چرب ترانس را به صفر مىرسانند ناچار مىشدند اسيد چرب اشباع را بالا ببرند، اكنون برخى كارخانهها به تكنولوژى دست پيدا كردند كه محصول خود را به صورت نيمه جامد يا جامدى درآوردند كه اسيدچرب اشباع و ترانس پايينى دارد.
مدیر کل امور غذایی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو با بيان اينكه محصولات فله به دليل اينكه شناسنامه دار نيستند و نظارتى بر آن وجود ندارد مشكل آفرين است، گفت: با تعامل با اصناف در تلاشيم تا اين مشكل برطرف شود و وزارت بهداشت با همكارى هر صنف سلامت موادغذايى را بررسى و نظارت كند.
وى افزود: هيچ محصولى مصرف زياد آن مورد تاييد نيست براى همين توليد اين قبيل محصولات در دنيا ممنوع نيست اما عرضه و تبليغات را محدود كردند و بايد موادغذايى بر اساس هرم غذايى مورد استفاده قرار گيرد يكى از ابزارها براى رعايت هرم غذايى چراغ راهنماى تغذيهاى است.
نظر شما