کد خبر: 90-درصد-ناباروری‌ها-ایران-قابل-درمان
۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۵، ۱۰:۴۴

بر پایه پژوهش‌ها در ایران، ۲۰ درصد زوج‌ها در طول زندگی خود ناباروری را تجربه می‌کنند. در حالی که به گفته رییس انجمن علمی جنین شناسی، بیش از ۹۰ درصد ناباروری‌ها در کشور قابل درمان است.

 

خبرگزاری سلامت- گروه بهداشت و درمان: ناباروري را اين طور تعريف كرده‌اند: ناتواني يك زوج در باردار شدن پس از يك سال رابطه جنسي بدون جلوگيري از بارداري. ناباروري در ده تا پانزده درصد از زوج‌ها ديده مي‌شود و علل آن مي‌تواند مربوط به زن يا مرد يا هر دو باشد. حدود 40% از مشكلات ناباروري مربوط به مردان، 40%  مربوط به زنان و حدود10% مربوط به هر دو است. در حدود 10% از زوج‌ها نيز عامل ناباروري مشخص نيست. به عبارت ديگر، در اين زوج‌ها هر دو نفر با توجه به انجام آزمايش‌هاي موجود مشكلي ندارند، ولي به علل نامشخصي بچه‌دار نمي‌شوند.
ناباروری در انسان می‌تواند منشا پدری مانند واریکوسل و آزواسپرمی داشته باشد یا منشا مادری مانند سندرم ترنر، آژنزی تخمدان، سندرم آشرمن.  البته باید توجه داشت که ناباروری به معنی عدم تولید گامت نیست، بلکه عدم توان تولد نوزاد زنده را گویند. مثلا در مردان بیماری کم‌نطفگی می‌تواند علت باشد، یا پس از انجام وازکتومی فرد بالقوه اسپرم تولید می‌کند، ولی در عمل نمی‌تواند بچه دار شود. مشابه این حالت در زنان نداشتن مادرزادی رحم و نیز پس از انجام عمل قطع لوله‌های فالوپ است.
گاه ممكن است پس از يك معاينه دقيق پزشكي، زن و شوهر كاملا‌ سالم تشخيص داده شوند، ولي به علل ناشناخته بارور نشوند. اگرچه معمولا بعد از دو سال تعداد زيادي از اين زوج‌ها بچه‌دار مي‌شوند، اما تعدادي از آنها حتي بعد از گذشت سه سال بدون استفاده از روش‌هاي پيشگيري بچه‌دار نمي‌شوند، در اين صورت بايد تحت درمان قرار بگيرند.
طي دو دهه اخير گام‌هاي بلندي در رابطه با تشخيص و درمان ناباروري برداشته شده و حدود 65 درصد از زوج‌هاي نابارور با استفاده از روش‌هاي موجود صاحب فرزند شده‌اند.
بر پایه پژوهش‌ها در ایران، ۲۰ درصد زوج‌ها در طول زندگی خود ناباروری را تجربه می‌کنند. بر اساس این آمار نقش و علل مردانه بیش از ۶۰ درصد موارد را شامل می‌شود که این میزان از آمار جهانی بالاتر است.

 

بیش از ۹۰ درصد ناباروری‌ها در ایران قابل درمان است
دکتر محمد مهدی آخوندی رییس انجمن علمی جنین شناسی با گلایه از این‌که حمایت بیمه‌ای از درمان ناباروری در کشور انجام نمی‌شود، گفت: نگرانی و مشکلات فرهنگی و اجتماعی ناشی از ناباروری در خانواده‌ زوجین نابارور ایجاد می‌شود که این موضوع بر رفتار و فعالیت‌های اجتماعی آنها نیز تاثیر خواهد گذاشت.
آخوندی خاطرنشان کرد: در ایران بیش از ۹۰ درصد ناباروری‌ها قابل درمان است و در این خصوص باید اطلاع‌رسانی انجام شود و زوجین باید بدانند درمان در ایران نسبت به کشورهای دیگر خیلی گران نیست و امکانات فوق‌ تخصصی و آموزش‌های تخصصی را می‌طلبد که تمامی آنها در کشور ما وجود دارد. به همین دلیل از لحاظ درمان در ایران نگرانی نداریم.
وی با تاکید بر این‌که افزایش سن باروری و سن ازدواج در تولیدمثل تاثیرگذار است، متذکر شد: متاسفانه حمایت‌های بیمه‌ای هنوز در درمان وجود ندارد که در این خصوص نیازمند همکاری بیمه‌ها و ورود آن به شورای عالی بیمه هستیم.
رییس انجمن علمی جنین شناسی تصریح کرد: برخی از سیاست‌های کشور به نفع حمایت از درمان نبوده که در این خصوص نیازمند اطلاع‌رسانی، پیشگیری و ارائه تسهیلات لازم به زوجین هستیم و انتظار داریم ۲۰ درصدی که نابارورند تحت حمایت بیشتری قرار بگیرند تا مشکلشان برطرف شود.

یک سوم هزینه‌های درمان نازایی برای دارو است
این در حالی است که رییس سازمان غذا و دارو و معاون وزیر بهداشت با اشاره به حمایت از افراد دارای مشکلات نازایی، خاطرنشان کرد: تنها یک سوم از هزینه‌های افرادی که دارای مشکلات نازایی هستند مربوط به دارو است و دو سوم آن مربوط به هزینه‌های غیردارویی است که هنوز کمکی نشده، اما هزینه‌های دارویی این دسته از افراد که در گذشته هیچ پوشش بیمه‌ای نداشت، در حال حاضر حمایت ۷۰ درصدی دارد.

عوامل تهدید کننده بارداری
دما، فعالیت‌های بدنی زیاد، فعالیت در محیط گرم، امواج موبایل، رادیوتراپی و پارازیت، از جمله علل مهمی‌ است که می‌¬توانند به‌ شدت بر باروری اثر بگذارند، عملکرد طبیعی هورمون‌ها را دچار اختلال کنند و سبب پایین آمدن کیفیت اسپرم‌ها و تعداد، حرکت و شکل آ‌نها شوند. نوع تغذیه، سبک زندگی، فشارهای روانی، اضطراب‌های شغلی و به‌خصوص، آلاینده‌های محیطی در کیفیت اسپرم مردان تأثیرگذار است و تمام این عوامل دانشمندان را دچار نگرانی کرده است. از این رو، باید برای کاهش عوامل خطر، که سبب افزایش نازایی و کاهش قدرت باروری می شوند، برنامه‌ریزی کرد.

سه میلیون زوج نابارور در کشور
دکتر حمید چوبینه رییس مرکز درمان ناباروری رویش هلال، از این مرکز به عنوان یکی از قطب‌های درمان ناباروری در کشور نام برد و گفت: از ابتدای راه‌اندازی این مرکز تا کنون، بیش از 3 هزار زوج نابارور برای درمان به مرکز رویش هلال مراجعه کرده و از خدمات تخصصی ما استفاده کرده‌اند.
این متخصص بیولوژی تولیدمثل در ارتباط با اهداف راه اندازی مرکز رویش هلال، اظهار داشت: پروژه احداث و کسب مجوز و سایر اقدامات اولیه دیگر برای راه‌اندازی مرکز درمان ناباروری رویش هلال از سال 90 شروع شد. بعد از راه‌اندازی، از فروردین 92 جهت بهره‌برداری و آموزش نیروهای رده‌های مختلف کارشناسی و اداری این مرکز وارد گفتگو با پژوهشگاه رویان شدیم و با انعقاد قرارداد بهره‌برداری، عملا پتانسیل علمی و مدیریتی این پژوهشگاه را به مجموعه افزودیم.
چوبینه در ادامه با عنوان این مطلب که مرکز رویش هلال از شهریور 92 اقدام به پذیرش بیمار کرد، افزود: هدف از ایجاد این مرکز به دو موضوع نیازها و توانمندی‌های موجود در کشورمان برمی‌گردد. نیاز اول این‌که حدود سه میلیون زوج نابارور در کشور داریم که همه اینها به نوعی نیازمند درمان هستند و هر اقدامی در این زمینه صورت گیرد مفید خواهد بود. نیاز دیگر اینکه امروزه علوم، بسیار به هم وابسته هستند. به طور مثال، جهت جلوگیری از بروز اختلالات ژنتیکی و کروموزومی یا حتی برای انتخاب جنسیت قبل از انتقال جنین (قبل از لانه‌گزینی جنین در رحم مادر) با استفاده از همین تکنیک های کمک درمان ناباروری و روش PGD، هم می‌توان از تولد فرزندانی با اختلالات شناخته شده کروموزومی و ژنتیکی (به خصوص در خانواده‌هایی که مستعد بروز یک اختلال هستند) جلوگیری کرد و هم اینکه برای خانواده‌هایی که چند فرزند از یک جنس دارند و تمایل به داشتن فرزند دیگری از جنس مخالف هستند، اقدام کرد.
رییس مرکز درمان ناباروری رویش هلال، با تاکید بر توانمندی علمی کشورمان در زمینه درمان ناباروری در دنیا، تصریح کرد: به جرات می‌توان گفت که جزء چند کشور برتر دنیا هستیم که می‌توانیم در جذب بیماران کشورهای دیگر به ویژه کشورهای منطقه و همسایه، گام برداریم و از این طریق ارزی آوری کسب کنیم.
وی در پاسخ به این سؤال که در مرکز رویش چه خدماتی به زوج های نابارور ارائه می‌شود، تاکید کرد: در این مرکز اقداماتی از جمله مشاوره در زمینه‌ های درمان ناباروری، شانس بروز بیماری های ژنتیکی و چگونگی جلوگیری از آن، بازتوانی فعالیت های جنسی و سلامت خانواده، مشاوره‌ جنین‌شناسی، تغذیه، غدد، هورمون ها و... ارائه می شود.
رئیس مرکز درمان ناباروری رویش هلال، ادامه داد: این مرکز دارای تمام امکانات و تکنیک های لازم در زمینه درمان ناباروری و جلوگیری از بروز اختلالات ژنتیکی شناخته شده، به همراه کادر تخصصی و درمانی مجرب است. ضمن این‌که، هتلی بسیار شیک با امکانات عالی در فاصله چندمتری این مرکز جهت اقامت بیماران احداث شده که امکان در دسترس بودن و مانیتورینگ این بیماران و جلوگیری از ایجاد استرس‌های مختلف بیماران را به نحو شایسته‌ای مقدور کرده است.
چوبینه به جایگاه کنونی مرکز رویش به عنوان یکی از مراکز درمان ناباروری در کشور اشاره کرد و افزود: مرکز رویش هلال با توجه به استفاده از امکانات و تجهیزات روز دنیا و استفاده از تیم تخصصی پژوهشگاه رویان در مرتبه بسیار بالایی در عرصه درمان ناباروری و جلوگیری از بروز اختلالات ژنتیکی و کروموزومی قرار گرفته است. این موضوع نشان‌ دهنده ضرورت توجه بیشتر مسئولان امر به توسعه فضای فیزیکی و افزایش تجهیزات این مرکز است که بتوان در زمان‌ کوتاهتر سرویس‌های درمانی بیماران نیازمند را افزایش داده و در جذب بیماران خارجی نیز بیشتر فعالیت کرد.
بیشترین بیماری‌هایی که بر روی باروری مردان تاثیر می گذارند، تومورهایی هستند که بیضه  را درگیر می‌کنند. به گونه‌ای که مطالعات نشان داده است بین 50 تا 65 درصد افرادی که تومور بیضه دارند با کاهش تعداد اسپرم‌ها از همان ابتدا مواجه خواهند بود و برخی بدخیمی‌ها و سرطان‌ها نیز به مجاری که حرکت و انتقال اسپرم را عهده‌دار هستند، هجوم می‌آورند و گاهی اوقات، درمان‌های سرطان هستند که ممکن است سبب آسیب افراد و ایجاد ناباروری در آنها شود.
رئیس برد جنین‌شناسی وزارت بهداشت و استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: به افرادی که دارای بیماری سرطان هستند توصیه می‌کنیم قبل از استفاده از داروهای سرطانی و شیمی‌درمانی ما می‌توانیم اسپرم و تخمک آنها را فریز و باروری‌شان را حفظ کنیم تا آنها نیز بتوانند بچه‌دار شوند.

 

کد خبرنگار: 41020

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha