کد خبر: نمکدان‌ها-را-در-ویترین-نگهداری-کنید
۲ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۸:۴۷
خبرگزاری سلامت: هفته سلامت فرصتی مغتنم برای بیان اهمیت سلامت در زندگی فردی و اجتماعی، تبیین جایگاه آن در تحقق توسعه مداوم و پایدار، اطلاع رسانی و توسعه فرهنگ سلامت است. سلامت و بهداشت در هرکشوری به عنوان یکی از مهم‌ترین مؤلفه‌های زندگی انسانی و بنیان توسعه پایدار محسوب می‌شود. هفته سلامت سالانه به صورت جهانی برگزار و در ایران هم از آن تبعیت می‌شود و دومین روز از هفته سلامت جاری به غذای سالم، جامعه سالم اختصاص داده شده است. دکتر مجید حاجی فرجی متخصص تغذیه بالینی و رژیم درمانی و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی می‌گوید: به طور قطع برای افزایش سطح رشد فکری در سطح جامعه، یادگیری کودکان، افراد بزرگسال و همچنین توجه آنها به اندیشیدن در بدو امر باید از بدن سالمی برخوردار باشند. بدن سالم مستلزم دریافت مواد غذایی سالم است. اگر افراد به صورت مستمر و روزانه یا هفتگی از موادغذایی فرآوری شده مانند غذاهای کنسروی، آماده و فست فودها که حاوی نیتریت‌ها و نیترات‌ها هستند، متأسفانه مقدمات بروز سرطان را فراهم می‌نماید. بنابراین برای داشتن اندیشه خوب و آییده بهتر در جامعه یکی از نکات مهم توجه به غذای مورد استفاده در طول روز می‌باشد. وی ادامه می‌دهد که غذای سالم از چند جنبه حائز اهمیت است؛ اول این که غذا باید ایمن و سالم باشد یعنی از لحاظ بهداشتی، عاری از آلودگی‌های محیطی، انگلی، باکتریایی، قارچ‌ها، مواد افزودنی و ... باشد. در محصولات فرآوری شده باید رنگ‌ها، اسانس‌ها، افزودنی‌ها، اسیدهای چرب ترانس، میزان نمک، شکر و... در آنها سنجیده شود. به ویژه افراد دارای سوابق بیماری‌های غیر واگیر نظیر بیماران مبتلا به ناراحتی‌های قلب و عروق، دیابت و چاقی باید توجه بیشتری به این نکات داشته باشند. متخصص تغذیه بالینی و رژیم درمانی عنوان می‌کند: از طرفی دیگر غذا باید متنوع و کافی باشد؛ روزانه باید از گروه‌های غذایی متفاوت استفاده شود، چرا که هر کدام از آنها حاوی عناصر درشت مغذی و ریزمغذی‌های متفاوتی هستند که مجموع آنها می‌تواند در طول روز تأمین کننده نیازهای بدن انسان باشد. کفایت غذا یعنی این که باید سنجیده شود نیاز هر فرد به پروتئین، املاح، ویتامین‌ها، مواد معدنی و انرژی در طول روز چقدر است؟ حال از آنجا که اقشار جامعه دارای سطوح مختلف درآمد هستند و متأسفانه برخی در طبقه ضعیف قرار دارند، ممکن است دسترسی به برخی مواد ضروری موجود در هرم غذایی طی هفته‌ها و حتی ماه‌ها وجود نداشته باشند که خوشبختانه به این منظور جایگزین‌های مناسبی وجود دارند که اگر به تنوع استفاده شوند، انرژی مناسب و عناصر مورد نظر بدن بدون تقبل هزینه‌های گزاف نیز تأمین خواهد شد. وی می‌گوید: با توجه به تغییر سبک زندگی که در تمام دنیا رخ داده و روزبه‌روز نیز در حال افزایش است، یکی از تبعات این امر حتی در اقشار کم درآمد جامعه بحث چاقی است. چاقی زمانی حاصل می‌شود که حجم غذای مصرفی جدا از این که از کدام گروه غذایی باشد نیز افزایش می‌یابد. از طرفی دیگر، ریزه‌خواری در ساعات روز به دلیل مشغله‌ها و تفریحات گوناگون افزایش یافته است. گاهی اوقات تفریح برخی افراد ریزه‌خواری می‌شود که بر علل افزایش چاقی دامن زده است. مصرف بالای قندهای ساده موجب افزایش شیوع دیابت در کشورها شده است. دیابت مرگ پنهان است که نصف افرد از ابتلا به آن آگاه نیستند. گروه قندهای ساده تنها شامل قند و شکر نیستند، بلکه تمام شکلات‌ها، بیسکویت‌ها، تنقلات شیرین و حتی خرما در این گروه قرار دارند. بنابراین از این گروه باید کمتر استفاده شود. عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در ادامه سخنانش بیان می‌کند: موضوع مهم دیگر بحث چربی‌ها است که گروه چربی‌ها در روغن‌های ما به لحاظ مصرف زیاد هنگام طبخ غذاها و نوع بد روغن که دارای اسیدهای اشباع زیاد یا ترانس است، موجب شده افراد در معرض ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی باشند. بنابراین توصیه بر خواندن برچسب‌های مندرج بر روغن‌ها است تا روغنی مناسب انتخاب نمایند. اگر افراد در خانواده مستعد ابتلا به بیماری‌های قلبی هستند، بر میزان مصرف و نوع روغن واقف شوند. محصولاتی نظیر چیپس، پفک و برخی اقلام شیرین یا غذاهایی که در رستوران‌ها یا فست فودها در روغن‌های بسیار زیاد طبخ داده می‌شوند نیز باید از هرم غذایی محدود یا حتی به صورت کامل حذف شوند. بهتر است روش‌های طبخ غذا به جای سرخ کردن با روغن‌های فراوان به صورت سالم شامل بخارپز، آب‌پز و کبابی باشد. وی تأکید می‌کند: مسأله مهم دیگر به مصرف نمک برمی‌گردد که طبق آمارهای موجود در کشور، متأسفانه شاهد مصرف میانگین بالای 12تا13 گرم در روز هستیم. البته طی سال‌های اخیر با اقدامات رسانه‌ای که توسط مسئولین وزارت بهداشت و... انجام شد، این میزان مقداری کاهش یافت اما همچنان بالا است؛ در حالی که افراد نباید روزانه بیشتر از 3تا5گرم نمک مصرف نمایند. از آنجا که در سبزیجات و برخی موادغذایی دیگر سدیم هم وجود دارد، باید توجه شود که نیازی به مصرف اضافه نمک وجود ندارد؛ به همین دلیل نمکدان‌ها از سرسفره و میزها حذف و در ویترین‌ها نگهداری شود. امید می‌رود با رعایت این نکات تمامی افراد بتوانند از غذای سالم، کافی و مغذی نیز بهره‌مند شوند.   کد خبرنگار: 410100  

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha