کد خبر: ریسک-فاکتورهای-مهم-سرطان-مری-را-بشناسی
۱۴ تیر ۱۳۹۶، ۸:۰۹
خبرگزاری سلامت: در سرطان بحث پیشگیری و بیماریابی مطرح است. در ابتلا به سرطان تا 70 درصد عوامل محیطی دخیل هستند و تنها 30 درصد آن دست انسان نیست. عوامل محیطی نظیر استفاده از دخانیات شانس ابتلا به انواع سرطان‌های محوطه دهان، مری،حنجره، ریه، مثانه و معده را افزایش می‌دهد. برخی از عادات غذایی بسیار داغ و شور شانس ابتلا به سرطان مری و معده را افزایش می‌دهد. افزایش وزن بی‌رویه و چاقی انواع سرطان‌ها را افزایش می‌دهد. بنابراین کنترل افزایش وزن نکته بسیار مهمی است، چرا که که ورزش و فعالیت فیزیکی و بدنی متناسب شانس ابتلا به انواع سرطان را کاهش می‌دهد. به طور کلی مردم نباید نسبت به بیماری سرطان دچار هراس شوند، اما باید دچار یک خودآگاهی شوند که نسبت به بدن و تغییرات آن بی‌تفاوت نباشند. دکتر حسین فودازی، متخصص کلینیکال آنکولوژی می‌گوید: سرطان‌های دستگاه گوارش در کشور ما جزء سرطان‌های شایع هستند. سرطان مری بعد از سرطان پوست، پروستات و مثانه جزء پنجمین تا ششمین سرطان شایع است. البته توزیع جمعیتی و جغرافیایی سرطان مری در کشور ما خیلی متفاوت است. در استان‌های آذربایجان غربی، شرقی، اردبیل، گیلان، مازندران، خراسان شمالی و خراسان رضوی میزان سرطان مری، 4 تا  5برابر استان‌های جنوبی کشور مانند هرمزگان و کرمان است. وی ادامه می‌دهد: در خصوص چرایی علت شیوع بسیار زیاد سرطان مری در شمال کشور تحقیقات بسیاری در مراکز تحقیقات سرطان مانند دانشگاه علوم پزشکی تهران و شهید بهشتی انجام و مباحث محیطی و ژنتیکی مطرح شده است. در نژاد قفقازی، شانس ابتلا به سرطان مری بیشتر می‌باشد. فرای ژنتیک، بحث محیطی هم مطرح است. مصرف مایعات و نوشیدنی‌های بسیار داغ که متأسفانه در شمال کشور شایع است، استفاده از آب چاه، سیگار، قلیان و توتون شانس ابتلا به سرطان مری را به شدت افزایش می‌دهند. فودازی عنوان می‌کند: تغییر در عادات غذایی و تغذیه‌ای، میزان شیوع سرطان مری را کاهش می‌دهد؛ کما این که طی 10 تا 15 سال اخیر که این اطلاع رسانی توسط مراکز بهداشتی در شمال کشور انجام شده، مشاهده گردیده که شانس ابتلا به سرطان مری رفته رفته در مناطق شمالی کشورمان کاهش می‌یابد. بنابراین مصرف نوشیدنی‌های بسیار داغ یکی از عوامل و ریسک فاکتورهایی است که شانس ابتلا به سرطان مری را افزایش می‌دهد. وی در ادامه سخنانش می‌گوید: مهم ترین علامت سرطان مری اختلال در بلع است. در پی ابتلا به این سرطان، معمولا داخل مخاط مری توده‌ای تشکیل می‌شود که به صورت گیرکردن غذا خودش را نشان می‌دهد یا فرد برای بلعیدن مجبور به استفاده از مایعات زیاد است. پس به طور کلی ایجاد هرگونه مشکل و اختلال در بلع و درد غیرمعمول پشت جناق به ویژه اگر فرد سابقه مصرف سیگار داشته باشد، به طور حتم باید به متخصص گوارش مراجعه شود. بلع دردناک، احساس سنگینی در جناق، انتشار درد بین دو کتف علائم بسیار مهمی به شمار می‌روند و نباید ساده انگاشته شوند. البته وجود این علائم همیشه به معنی وجود سرطان مری نیست، در بسیاری از اوقات ریفلاکس یا زخم اثنی عشر یا رخم انتهای مری هم می‌توانند این علائم را ایجاد نمایند. اما در صورتی که این علائم همراه با کاهش وزن باشد نیاز به بررسی‌های فوری وجود دارد. وی توضیح می‌دهد: تشخیص سرطان مری بر خلاف سایر سرطان‌ها راحت است یعنی متخصص گوارش با یک آندوسکوپی توده را مشاهده و از آن بیوپسی می گیرد و برای تشخیص به پاتولوژی می‌فرستد.سرطان مری طی سالیان قبل  پیش آگهی فوق العاده بد و نامطلوبی داشت و درمانش تنها جراحی بسیار وسیع بود که متأسفانه بیمار طول عمر خوبی هم نداشت. اما در حال حاضر با کشف بیمار مبتلا به سرطان مری در مراحل پیشرفته با ترکیبی از درمان رادیوتراپی و شیمی درمانی به موقع که معمولا به صورت همزمان انجام می‌شود، در بسیاری از موارد می‌توان سرطان مری را به خوبی کنترل کرد و بیمار را به یک طول عمر مناسب رساند.   کد خبرنگار: 410100  

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha